Premijer Aljbin Kurti je u intervjuu za holandski list „Trouw“ rekao da je Evropska unija za Kosovo najvažniji politički projekat i istorijski proces slobode i prosperiteta od Drugog svetskog rata, prenosi N1.

„EU mora biti zaštićena i mi želimo da doprinesemo tome“, rekao je Kurti.

Fokusirajući se na Zajednicu opština sa srpskom većinom, Kurti je rekao da iako Srbi čine samo četiri odsto stanovništva Kosova, njihov jezik je službeni jezik na celom Kosovu i na svim nivoima vlasti.

Rekao je i da Srbi imaju deset rezervisanih mesta u parlamentu i kazao da oni koriste mogućnosti koje imaju.

„Umesto toga, oni žele Zajednicu opština sa izvršnom vlašću. Ovo ovlašćenje bi onda trebalo da bude uklonjeno iz opština ili nacionalne vlade. To po Ustavu nije moguće. A žele i da ta Zajednica ima predsednika. Želim da pomognem opštinama, ali ne formiranjem nove Republike Srpske”, kazao je Kurti.

Dodao je da je premijer Kosova koji govori srpski „više od svih svojih prethodnika zajedno“.

„Opštine sa srpskom većinom dobijaju 62 odsto više budžeta po stanovniku od ostalih. Ne znam šta drugo da radim. Nema premijera koji razgovara i konsultuje se sa Srbima kao ja. Ali velika većina ovih sastanaka se odvija u tajnosti, na njihov zahtev. Jer inače bi ih Beograd odmah napao. Žao mi je i izvinjavam se zbog toga što još uvek nisam u stanju da zaštitim sve kosovske Srbe od uznemiravanja iz Beograda“, zaključio je premijer Aljbin Kurti.

Govoreći o problemima sa kojima se zemlja suočava na putu ka članstvu u EU, premijer je naveo slučaj napada prošlog septembra u Banjskoj. On je rekao da iza tog napada stoji srpska država.

„Posle tih zločinačkih napada zaplenili smo više od pet miliona evra vredne vojne opreme i municije. Naravno, nemoguće je da obični građani snose odgovornost za ovo. Ovo je bila država Srbija, koristeći paravojnu grupu koju je vodio zločinac. (Milana) Radoičića ovde poznajemo dugo, bavi se pretnjama, švercom i iznudama, između ostalog. Zločinačke organizacije koriste političku poziciju Srbije kao paravan za svoje zločine“, navodi Kurti.

Upitan da li bi Srbija ušla u rat za okupaciju Kosova, premijer je rekao da je siguran, u slučaju da nema NATO snaga, „da bi Srbija verovatno ponovo pokušala da izvrši invaziju“.

„Da NATO nije tu, siguran sam da bi Srbija ponovo pokušala da izvrši invaziju. Vojna policija Srbije ima 48 vojnih baza oko granice sa Kosovom, od kojih 28 čine vojnici. Odatle ponekad uđu na neko vreme u našu zemlju“, naveo je.

Kazao je i da je „ono što me čini optimistom u pogledu budućnosti to što u našem regionu više ne postoji ona vrsta nacionalizma među ljudima koja pokreće ratnu mašinu diktatora. Oni više vole jedino što im je preostalo, a to su kriminalne bande. Pre trideset godina, ličnosti poput Radoičića bi delile kalašnjikove običnim građanima. Njih to više ne interesuje, a to smanjuje moć ovakvih kriminalaca“, izjavio je šef kosovske izvršne vlasti.

„Potreban je hrabar demokratski lider u Beogradu koji se distancira od Miloševića i Putina. Do tada se bojim da normalizacije ne može biti“, naglasio je on.

Kurti je rekao da Kosovo ne sprovodi propagandu, za razliku od Srbije. Prema njegovim rečima, „često se više ne može čuti istina Kosova kroz laži Srbije“.

„Srbija, kao najveća država, ima velike resurse za propagandu, koje mi nemamo. Često se više ne može čuti istina o Kosovu kroz laži Srbije. Mi se ne bavimo propagandom“, poručio je.

On je rekao da u EU postoje dve vrste diplomata koje dominiraju u definisanju odnosa sa Srbijom.

„Prvi su stidljivi, u strahu da bi Srbija mogla da uvuče Rusiju u još jedan krug balkanskih ratova i zato više vole zadovoljstvo nego konfrontaciju. A drugi tip razmišlja, moram reći, na utopijski način. On smatra da Srbija sa predsednikom Vučićem može da uđe u zapadni tabor. Bez demokratizacije ovo je nemoguća misija“, izjavio je Kurti.

Post Views: 16

Originalni tekst