EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da Kosovo ne može da pravi kompromis ni sa vladavinom prava, ni sa ustavnošću zemlje, pa će nastaviti sa sprovođenjem programa svoje vlade, dodajući da se nada da će privremene mere Evropske unije biti kratke, piše Kossev.

Tokom otvaranja novog parka u selu Davidovac u Štimlju, Kurti je ove mere nazvao nepravednim.

„Ovo nisu sankcije, ali je tačno da su to privremene ali i nepravedne mere, jer su Kosovo i njegova vlada najdemokratskija, proevropska i najnaprednija država i izvršna vlast. S druge strane, imamo stalnu konfrontaciju sa raznim oblicima agresije iz Srbije, koja je autokratska i proruska država i koja se nije suočila sa svojom zločinačkom prošlošću na prostoru bivše Jugoslavije, gde je izazvala četiri rata. U svakom slučaju, radimo svoj posao, ali ne zaboravimo da ne možemo da pravimo kompromis ni sa vladavinom prava, ni sa ustavnošću naše zemlje, tako da ćemo nastaviti sa sprovođenjem našeg programa Vlade i nadamo se da će ove privremene mere biti veoma kratke da bi i podrška i evropska pomoć bile potpune jer je Kosovo zemlja kojoj je potrebna podrška u svom razvoju“, rekao je on.

Kurti je dalje rekao da je Kosovo spremno i zainteresovano mnogo više od Srbije za normalizaciju uz de fakto priznanje u centru.

„Sto za dijalog je za primenu sporazuma za punu normalizaciju i za deeskalaciju. Spremni smo, mnogo više nego druga strana, za normalizaciju sa de fakto priznanjem u centru, za uzajamno priznanje, ali smo zainteresovani i spremni za deeskalaciju situacije, o kojoj sam javno govorio na svim jezicima koje znam – da bi na Severu Kosova postojali mir i spokoj, ali i Kosovo i Srbija bile dve zemlje za izgradnju susedstva evropskog tipa“, rekao je on.

Originalni tekst