Krizni štab: Za vikend iste mere kao prethodnog, od ponedeljka onlajn nastava za starije razrede u osnovnim školama

Medicinski deo kriznog štaba ocenio je danas epidemiološku situaciju u Srbiji kao vanrednu i prognozirao dalji rast zaraza, ali ne eksponencijalnom uzlaznom linijom, izjavio je član štaba Zoran Gojković posle današnje sednice i najavio novo vikend zatvaranje, izuzev apoteka, prodavnica prehrane i pumpi za gorivo, uz otkazivanje svih manifestacija. Gojković je rekao da će biti nastavljena i onlajn nastava u srednjim školama.

Zoran Gojković Foto: Srđan Ilić
Zoran Gojković Foto: Srđan Ilić

On je, apelujući na striktno poštovanje mera, ponovio poziv građanima na masovni odziv za vakcinaciju.

„U ovom trenutku blago povećanje broja zaraženih kontinuirano u prethodnih sedam dana. Pravi rezultat videćemo tek u dve do tri nedelje. Nemamo eksponencijalni rast koji bi govorio da mere sigurno ne rade svoj posao. Situacija je vanredna, virus je u cirkulaciji ali se nadamo da ćemo uz poštovanje mera i vakcinaciju uspeti da se izborimo s tim da broj novozaraženih zdravstveni sistem Srbije uspe da adekvatno zbrine“, rekao je Gojković.

On je situaciju uporedio s Izraelom gde je na početku vakcinacije bilo blagog povećanja, ali s većim brojem vakcinisanih linija se zaravnila i počela da pada.

„Molimo još jednom građane možemo da kažemo da svi koji su vakcinisani nisu imali smrtni ishod još nije bilo nijednog smrtnog ishoda kod onih koji su vakcinisani“ dodao je.

Kako je rekao, kulturne manifestacije su sve suspendovane.

„Neće se dešavati ništa što je vezano za kulturu izuzev onoga što ne može zbog unapred dogovorenih termina vezanih za sistem takmičenja o čemu odlučuje Ministarstvo sporta, to naravno bez publike“, dodao je Gojković.

Na pitanje zašto se ignorišu apeli lekara i direktore bolnica da se pooštre mere, Gojković je rekao da će tokom vikenda biti sve što je traženo a da će se od ponedeljka videti šta dalje.

„Nije tajna da medicinski deo traži da se mere produže na 14 pa čak i do 21 dan. Bili su potpuno jasni u tom zahtevu. Mere će za vikend biti kakve su predložili, a od ponedeljak ćemo videti dalje“, rekao je Gojković.

Na pitanje zašto u malim sredinama nema većeg odziva za vakcinaciju, Gojković je rekao da će taj problem gledati da reče povećanjem vakcinalnih punktova i izvođenjem medicinskih radnika na teren.

Izvor: Insajder, Fonet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article