Krizni štab: Raspust od 21. decembra do 18. januara, vrtići i niži razredi ostaju da rade, preporuka da viši razredi pređu na onlajn nastavu

Epidemiolog Branislav Tiodorović saopštio je nakon sednice Kriznog štaba da je doneta odluka da školski raspust počne 21. decembra i da se završi 18. januara.

Branislav Tiodorović
Branislav Tiodorović

On je naveo da se osnovne škole i vrtići neće zatvarati i da će osnovne škole nastaviti da rade po postojećem sistemu od 1. do petog razreda.

Krizni štab je, kako je rekao, predložio da se od petog do osmog ide na onlajn nastavu do početka raspusta.

“Takva odluka važi i za sve srednje škole jer se u srednjim školama sprovodi najviše rizičnog zaražavanje srednjoškolaca koji onda to donose svojoj kući. Fakultetima se predlaže da odluče, ali je preporučeno da koji god može ide na onlajn nastavu s tim što će neki morati da organizuju laboratorijske vežbe uz svo poštovanje mera”, rekao je Tiodorović

On je izrazio želju da do početka raspusta školski sistem funkcioniše u manje rizičnom okruženju.

Kako je obrazložio, u celoj Srbiji u srednjim školama je nepovoljnija situacija i veći je broj učenika tamo zaraženih, ali to nije više od 0,24 odsto.

U osnovnim školama je, rekao je, veći problem s nastavnicima bilo da su bolesni ili moraju biti u izolaciji i taj procanat 2,2 odsto nastavnika.

Odluke Kriznog štaba trebalo bi da potvrdi Vlada, a premijerka Ana Brnabić je najavila da će odluke Vlade biti u skladu s datim preporukama.

Tiodorović je naveo i da se nastavlja primena svih mera koje su na snazi i pozvao građane na “čeličnu discipline” narednih nedelja.

On je istakao uverenje da će zdravstveni kapaciteti izdržati i apelovao na građane da se ponašaju u skladu s preporukama – da nose meske, održavaju fizičkuk distance i dezinfikuju ruke

"Tek posle 4. ili 5. decembra može doći do smirivanja situacije i zaravnjenja epidemiološke krive. U ovoj situaciji je vrlo teško, vanredno, posebno u Beogradu i velikim gradovima, bolnice su nam pune, problem je ne samo naći slobodne krevete, već i da li imamo dovoljno kadra, da li će oni izdržati", naglasio je Tiodorović.

On je naveo da je situacija teška i da je oko 2.000 zdravstvenih radnika zaraženo, ali je konstatovao da "funkcionišu svi sistemi".

"Ne vidim potrebu, i mislim da smo u tome jedinstveni i stručni i nemedicinski deo Štaba, za bilo kakvim ograničenjima kretanja. Vanredno stanje nema potrebe da uvodimo", ocenio je Tiodorović.

Sve što možemo da uradimo, navodi, je da budemo odgovorni, da se ponašamo u skladu sa propisanim merama.

"Ovaj talas bi trebalo da se smiri, ne samo kod nas, već i u Evropi, do Nove godine", naglasio je i dodao da ćemo sa "dolaskom vakcine imati bolju situaciju".

Na pitanje da li će biti ograničenja za ulazak u Srbiju uoči predstojećih praznika, Tiodorović je odgovorio da će o tome biti naknadno oslučeno i da je neophodno utvrditi za koje bi zemlje eventualno bilo uvedeno ograničenje.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article