Krizni štab: Od ponedeljka dozvoljen rad bašti ugostiteljskih objekata, radno vreme svima produženo do 22 časa

Krizni štab za suzbijanje epidemije predložio je da svim objektima i ustanovama kojima je rad po važećim zaštitnim merama dozvoljen, od sutra, 5. aprila, radno vreme produži na period od 6 časova ujutru do 22 časa. Vlada Srbije je saopštila da će ugostiteljskim objektima sa baštom od sutra rad biti dozvoljen isključivo na otvorenom, uz poštovanje svih epidemioloških mera, koje podrazumevaju najviše petoro ljudi za istim stolom uz obavezan razmak od dva metra izmedju stolova.

Otvaranje kafića i restorana nakon zatvaranja zbog koronavirusa Foto: Srđan Ilić
Otvaranje kafića i restorana nakon zatvaranja zbog koronavirusa Foto: Srđan Ilić

Živa muzika u baštama će biti zabranjena, a kafići i restorani i dalje mogu vršiti šaltersku prodaju hrane i pića, bez obzira da li imaju ili nemaju baštu, navodi se u saopštenju.

Dostava hrane ostaje dozvoljena 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji.

Tržni centri, kao i kafići i restorani koji nemaju baštu i dalje ostaju zatvoreni, navedeno je u saopštenju.

I dalje je na snazi mera da svi objekti moraju obezbediti poštovanje mere od minimum devet kvadratnih metara po osobi ili posetiocu.

Izuzetak su, navodi se, fitnes klubovi, spa centri, teretane i slično gde mora biti obezbeđeno šesnaest kvadratnih metara po osobi, a u broj prisutnih osoba u objektu ulaze i zaposleni.

Vlada Srbije napominje da će od sutra ujutru biti pojačan inspekcijski nadzor poštovanja svih epidemioloških mera na teritoriji čitave Srbije.

Apoteke, benzinske pumpe, laboratorije, ordinacije veterinarske ambulante i slično mogu raditi non stop svakoga dana, kao i do sada, navedeno je u saopštenju.

"Vlada Republike Srbije i ovim putem još jednom poziva na poštovanje svih epidemioloških mera i apeluje na ličnu odgovornost svih građana. Sve mere uvode se radi zaštite zdravlja stanovništva i svođenja socijalnih kontakata na minimum ali do konačne pobede nad pandemijom potreban je doprinos svih pojedinaca u društvu", navodi se u saopštenju.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article