Krizni štab: Od 6 ujutru dozvoljen rad svima osim tržnim centrima i ugostiteljskim objektima

Krizni štab za za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid-19, predložio je danas nove mere za suzbijanje epidemije, koje će važiti od sutra, 22. marta 2021.godine od 6 časova ujutru, saopštila je Vlada Srbije.

Krizni štab Foto: Srđan Ilić
Krizni štab Foto: Srđan Ilić

"Od sutra, zbog opasnosti širenja zarazne bolesti kovid-19, ostaju zatvoreni ugostiteljski objekti – kafići, restorani, noćni klubovi i barovi kao i tržni centri", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, svi objekti prodaje hrane i ustanove kulture (bioskopi, pozorišta, galerije i biblioteke) mogu da rade do 21 čas, a svi ostali objekti do 20 časova, po navedenim uslovima.

Naime, svi objekti koji budu otvoreni moraju obezbediti poštovanje mere od minimum devet kvadratnih metara po osobi ili posetiocu. Izuzetak su fitnes klubovi, spa centri, teretane i slično gde mora biti obezbeđeno šesnaest kvadratnih metara po osobi.

"Ovo znači da ukoliko prodavnica ili na primer frizerski salon ima 90 kvadratnih metara, unutar tog objekta može boraviti istovremeno najviše 10 osoba. Isto pravilo se primenjuje na teretane – unutar fitnes centar od 160 kvadratnih metara ne sme boraviti više od 10 osoba. U broj prisutnih osoba u objektu ulaze i zaposleni (frizer, prodavac, fitnes instruktor)", navodi se.

Vlada Srbije napominje da će od sutra ujutru biti pojačan inspekcijski nadzor poštovanja upravo ove mere – poštovanja dozvoljenog prostora po osobi unutar objekta, kao i postojanja kovid redara u datom objektu.

Bitna napomena je da je ugostiteljskim objektima dozvoljena šalterska prodaja hrane i pića, kao i da se dostava može vršiti 24 sata dnevno, navodi Vlada.

Hotelski restorani i kafei mogu usluživati samo i isključivo goste hotela sa prijavljenim boravkom do 21 sat.

Vlada Srbije u saopštenju poziva na poštovanje epidemioloških mera i apeluje na odgovornost svakog pojedinca. Takođe, ističe se i da će se vakcinacija protiv koronavirusa odvijati bez prekida po unapred utvrđenom planu i u narednim danima.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article