Krizni štab: Nema popuštanja mera ni utakmica pred publikom, dozvoljene posete vakcinisanim korisnicima gerontoloških centara

Za sada nema mogućnosti za ublažavanje epidemioloških mera koje su na snazi. Ipak, usvojena je preporuka da se posle deset meseci dozvole posete vakcinisanim korinisicima domovima za stare i to u strogo kontrolisanim uslovima uz poštovanje epidemioloških preporuka, rekla je Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nakon sednice Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa.

Darija Kisić Tepavčević Foto: Srđan Ilić
Darija Kisić Tepavčević Foto: Srđan Ilić

Ona je precizirala da se radi o posetama korisnicima koji su primili dve doze vakcine, a od poslednje doze je prošlo najmanje sedam dana.

Krizni štab za sada ne vidi mogućnost za odluku da omogući publiku na utakmici Crvene Zvezde i Milana u okviru Lige Evrope u februaru, navela je Kisić-Tepavčević. Takođe, rekla je, razmatrana je i mogućnost ukidanja PCR testa za ulazak u zemlju, ali Krizni štab još nije odlučio da podrži takvu meru, navela je.

„Krizni štab je na osnovu sagledavanja učestalosti obolevanja i umiranja konstatovao da se beleži stabilnija epidemiološka situacija, ali s obzirom na to da je i dalje visok stepen zaražavanja i obolevanja jednoglasno je odlučeno da u ovom trenutku nema nikakvog popuštanja epidemioloških“, rekla je Kisić Tepvčević.

Ona je navela da je vakcinisano nešto više od 415.000 ljudi i da postoji velika zainteresovanost građana za imunizaciju.

„Pratimo učestalost svih neželjenih rekacija. U ovom momentu zabeležene su tri neželjene reakcije koje su po definiciji teže i koje zahtevaju hospitalizaciju, ali ni u jednom momentu nisu bile ugrožavajuće po život. Radilo se o jednom hematomu, o jednom zapaljenju limfnih čvorova i jednom blažem obliku alergijske reakcije“, rekla je Kisić Tepavčević i ponovila da su u pitanju reakcije koje jesu po definiciji teže, ali da životi pacijenata nisu bili ugroženi.

Govoreći i omogućavanju poseta vakcinisanim korinicima gerontoloških centara ona je podsetila da su korisnici i zaposleni bili prioritetna grupa za vakcinaciju.

„Izuzetno je velika zainteresovanost svih korisnika za vakcinaciju, praktično gotovo apsolutna i do ovog momenta je oko 6.500 korisnika primilo makar jednu dozu vakcine, a negde i dve doze. U ostalim gerontološkim centrima se čeka stabilna epidemiološka situacija odnosno u njima postoji barem jedan slučaj zaraze koji bi mogao da kompromituje postupak vakcinacije“, navela je ministarka.

Ona se zahvalila i korinicima i zaposlenima u gerotološkim centrima koji su pokazali istrajnost u poštovanju epidemioloških mera i navela da se sada se vide rezultati desetomesečne primene mera.

Ministarstvo rada nije dobilo pojedinačne žalbe korisnika kojima nije isplaćena stopostotna naknada za vreme odsustva s posla zbog koronavirusa, rekla je Kisić Tepavčević odgovarajući na novinarsko pitanje.

Ona je podsetila da je isplata stopostotne zarade bila preporuka Vlade, ali ne i obaveza poslodavca.

„Informisani smo da je bilo preduzeća gde preporuka nije usvojena. Nadali smo se da će većina poslodavaca da odreaguje pozitivno, ali to se nije desilo“, navela je Kisić Tepavčević.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article