Foto Printsceen/Youtube Plus Online

Na sednici Kriznog štaba u Pirotu saopšteno je da u vazduhu u tom gradu nema amonijaka, tj. da je količina amonijaka na pet mernih mesta u gradu ravna nuli.

Takođe, saopšteno je da oštećena cisterna nije došla u dodir sa vodom, tj. sa rekom Nišavom. Međutim, iz preventivnih razloga, vodu iz česme ne bi trebalo koristiti nizvodno od Pirota bar još nekoliko sati.

Gradonačelnik Pirota i komandant Kriznog štaba Vladan Vasić kaže da vanredna situacija nije ukinuta iz mera predostrožnosti.

Napominje da je situacija pod kontrolom, ali da predstoji analiza i da je potrebno da stručnjaci iz osnovane komisije za ovaj slučaj kažu kako postupati u narednom periodu.

“A, to pre svega zavisi od toga da li cisterna može da se sanira, kolika je količina amonijaka istekla u vazduh i šta dalje”, rekao je Vasić. 

Apeluje se na građane da ne izlaze napolje bez preke potrebe i da, ukoliko izlaze, obavezno koriste maske. Škole i vrtići neće raditi do daljeg. U toku dana će se videti hoće li ta odluka biti promenjena.

“Amonijak i dalje curi, zbog toga što je sada mnogo manja kompresija u samoj cisterni, curenje je usporeno. Vremenske prilike nam ne idu u prilog ako bude otopljenja, ali od ljudi koji su na licu mesta očekujemo istrukcije”, kaže Vasić.

Svi pacijenti primljeni u bolnice u Pirotu i Nišu su van životne opasnosti. U Pirotu je zadržano još pet pacijenata, a u Nišu još šest osoba koje su zadržane na posmatranju.

U pirotskoj bolnici zbrinuto je i 14 stranih državljana, koji su pušteni kući. 

Originalni tekst