VRHOVNI sud Izraela razmatrao je danas više od 13 sati peticije protiv zakona kojim se ograničavaju ovlašćenja tog suda.

КРИЗА У ИЗРАЕЛУ: Врховни суд разматрао петиције против спорног закона више од 13 сати

FOTO: Tanjug/AP

Prvi put se okupilo svih 15 sudija Vrhovnog suda da bi saslušali žalbe grupa za nadzor na zakon koji je, na predlog premijera Benjamina Netanijahua, usvojila vladajuća koalicija u Knesetu u julu, preneo je Rojters.

Taj zakon je ukinuo ovlašćenje tog suda da poništava odluke vlade, ministara i parlamenta koje smatra “nerazumnim” i štetnim.

Sud bi mogao da donese odluku kroz nekoliko nedelja ili čak meseci, navela je agencija.

U peticijama se navodi da usvojeni zakon uklanja vitalne demokratske provere i ravnoteže, kao i da otvara vrata korupciji i omogućava zloupotrebe vlasti.

Vlada je saopštila da Vrhovni sud nema ovlašćenja da preispituje zakon koji je usvojio Kneset.

Izraelski ministar pravde Jariv Levin tvrdi da sednica Vrhovnog suda predstavlja “smrtni udarac demokratiji i ugledu Kneseta”.

Netanijahu je rekao da će reforma pravosuđa omogućiti da se “obuzda” Vrhovni sud za koji tvrdi da je postao „previše intervencionistički“.

Netanijahu nije jasno odgovorio na pitanje da li će se pridržavati presude koju će doneti Vrhovni sud, a kojom bi mogao da bude ukinut novi zakon.

Netanijahu je predložio reformu pravosuđa u januaru, odmah po stupanju na dužnost, a taj njegov plan je izazvao masovne proteste širom Izraela.

BONUS VIDEO – RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst