Krivokapić: „Zaključavanje” Crne Gore ukoliko mere protiv virusa ne daju rezultate za deset dana

Premijer Zdravko Krivokapić najavio je danas da će Crna Gora biti "potpuno zaključana" ako mere za borbu protiv koronavirusa ne budu dale rezultat u narednih deset dana.

Zdravko Krivokapić Foto: Vlada Crne Gore/Sasa Matic
Zdravko Krivokapić Foto: Vlada Crne Gore/Sasa Matic

Krivokapić je u vanrednom obraćanju javnosti poručio da je "epidemiološka situacija zabrinjavajuća", "zdravstveni sistem je na granici izdržljivosti", a "zdravsteni radnici su heroji koji bez obzira na premor izvršavaju sve zadatke i obaveze".

"Moramo da se držimo zajedno jer ovo nije pitanje niti Vlade, Skupštine, niti bilo koje insitutucije, već svih nas. Da bismo uspeli da živimo s kovidom, moramo zajednički da izađemo iz bitke koju vodimo već godinu dana", naveo je Krivokapić.

Ocenio je da za loše stanje uzrok nisu loše mere, već njihovo nepoštovanje.

Premijer se izvinio građanima što ni on ponekad u javnosti nije koristio masku. Objasnio je da ima antitela na koronavirus, ali rekao je da ga to "ne oslobađa odgovornosti koju svi moramo da iskažemo" i da "svi poštujemo mere bez izuzetka".

Krivokapić je bez maske pre dva dana bio u crkvi u Podgorici kada nije držao ni obaveznu fizičku distancu što je izazvalo kritiku opozicije i dela javnosti.

U Crnoj Gori su na snazi stroge mere u pojedinim gradovima, a danas je ministarka zdravlja predložila da se uvede obavezan PCR test za ulazak u zemlju.

Opozicija međutim smatra da Vlada ne želi da uvede obavezan test za ulazak u Crnu Goru jer računa na glasače iz pograničnih područja na lokalnim izborima u Nikšiću 14. marta.

U poslednja 24 sata u Crnoj Gori je od korona virusa umrlo osam odoba, čime se ukupan broj umrlih tokom epidemije povećao na 1.031. Broj zaraženih je danas 8.775. Do sada su bolest kovid-19 prebolele 77.493 osobe što je 12,3 odsto ukupnog stanovništva.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article