Krivokapić predstavio novu vladu Crne Gore, najveće iznenađenje ministarka odbrane

Kandidatkinja za ministarku odbrane je profesorka bezbednosti Olivera Injac, za ministra unutrašnjih poslova advokat Sergej Sekulović, a za potpredsednika Vlade lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, saopštio je danas mandatar za sastav crnogorske vlade Zdravko Krivokapić.

Zdravko Krivokapić, Foto: Facebook
Zdravko Krivokapić, Foto: Facebook

Kandidatura Injac je potpuno iznenađenje jer je prema sinoćnjim informacijama koje je objavila većina crnogorskih medija kandidat za ministra odbrane bio vlasnik kompanije Cerovo Goran Đurović.

Injac nije poznata široj javnosti, nikada se nije javno oglašavala po bilo kom pitanju, a predaje na privatnom univerzitetu.

Krivokapić je na konferenciji u Podgorici rekao da je razgovarao sa više kandidata za mesto ministra odbrane, između ostalih sa Goranom Đurovićem.

"Đurović je redak čovek koji se pokazao u svojoj profesiji sa kojima sam ja razgovarao. Ima izuzetne rezultate, dobrotvor i menadžer. Da bismo imali reprezente koji treba da iskažu najveću vrednost evro-atlantskih integracija ministar odbrane mora da ima kvalifikacije. Injac je napisala veliki broj radova i učestvovala je u izradi strategija bezbednosti, ne kao pripadnik Demokratske partije socijalista (DPS), nego kao ekspert. Prepoznata je kao neko ko je jedinstven i ne možete da nađete u tom delu nekog ko može da se poredi sa njom", rekao je Krivokapić.

Injac je, kako je rekao mandatar Zdravko Krivokapić, jedina profesorka bezbednosti u Crnoj Gori.

To što je zaposlena na Univerzitetu Donja Gorica, za Krivokapića nije važno, jer kako kaže, on ne gleda je li univerzitet državni ili privatni već gleda ko je šta radio.

Na pitanje zašto je odustao od Abazovića koji je ranije slovio za ministara odbrane, Krivokapić je rekao da je njegova namera bila da, u cilju racionalizacije uprave, potpredsednik Vlade bude i na čelu jednog resora. Međutim, kako ističe, nije bilo konsenzusa političkih subjekata za to rešenje.

"Od trenutka kada je postalo jasno da sve političke stranke, izuzev URE, imaju jasan stav da je to diskriminacija, ja sam odlučio da poštujući princip časti i pravičnosti, mesto potpredsednika ponudim Abazoviću, a da ostala mesta ponudim ekspertima", objasnio je Krivokapić.

Krivokapić je na konferenciji za medije u Podgorici saopštio i ostatak imena koji će činiti novu Vladu.

Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija – Tamara Srzentić

Ministarstvo odbrane – Olivera Injac

Ministarstvo unutrašnjih poslova – Sergej Sekulović

Ministarstvo ekologije – Ratko Mitrović

Ministarstvo spoljnih poslova – Đorđe Radulović

Ministarsvo ekonomskog razvoja – Jakov Milatović

Ministarstvo kapitalnih investicija – Mladen Bojanić

Ministarstvo poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede – Aleksandar Stijović

Ministarstso prosvete, nauke, kulture i sporta – Vesna Bratić

Ministarstavo zdravlja – Jelena Borovinić Bojović

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja – Milojko Spajić

Ministarstvo pravde i manjinskih prava – Vladimir Leposavić

Većina predloženih kandidata je ideološki ili rodbinski bliska Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Vlada treba da bude izabrana 2. decembra. Mandatar je istakao da Vladu ne sastavlja niko osim njega.

"Hipoteza koja je jedina mera izbora ovih kandidata je kompetentnost. Nijedan od kandidata nije moj prijatelj, niti rođak. Zasigurno kad bi svako od nas pojedinačno sastavljao ovu Vladu sastavio bi je drugačije", poručio je Krivokapić.

Na pitanje da li je Ratko Mitrović njegov prijatelj, Krivokapić je odgovorio odrično.

"Posećujemo se dva puta u toku izborne kampanje. Ja zamišljam prijatelja kao nekog sa kim pojedete džak soli. Ratka Mitrovića doživljavam kao stručnjaka koji može da se nosi sa ovim izazovom", istakao je mandatar.

Krivokapić je najavio da će eskpoze sa kandidatima za sastav nove Vlade biti dostavljen Skupštini u ponedeljak u osam sati.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article