Krivokapić najavio potpisivanje temeljnog ugovora Crne Gore i SPC

Premijer Zdravko Krivokapić saopštio je da je Vlada spremna za potpisivanje Ugovora sa SPC.

"Razgovarao sam sa njegovom svetošću patrijarhom srpskim Porfirijem i uskoro ćemo usaglasiti termin potpisivanja Ugovora. Ovo pitanje ne smije biti predmet politizacije ili podmetanja, ne bi li se ostvario koji politički poen", napisao je Krivokapić na Tviteru.

Zdravko Krivokapić Foto: Vlada Crne Gore/Sasa Matic
Zdravko Krivokapić Foto: Vlada Crne Gore/Sasa Matic

Mediji su ranije objavili da je Episkopski savet u Crnoj Gori, na čelu sa administratorom Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikijem, predstavio je 11. marta Svetom arhijerejskom sinodu Nacrt temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom koji je pripremio ministar pravde Vladimir Leposavić, ali je na taj dokument vrh SPC imala određene primedbe.

Leposavić je ranije izjavio da je Srpska pravoslavne crkva jedina tradicionalna crkva, odnosno verska zajednica, sa kojom država nije prethodno sklopila temeljni ugovor o saradnji, ali da će se "uskoro otkloniti i ta diskriminacija".

Krivokapić je međutim u međuvremenu tražio razrešenje Leposavića u parlamentu, o čemu bi parlament trebalo da se izjasni. Demokratski front je protiv razrešenja Leposavića.

Potpisivanje ugovora između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, a čija sadržina je u potpunosti nepoznata široj javnosti, jasno upućuje da se radi o tajnom dogovoru koji najverovatnije za cilj ima ugrožavanje nacionalnih interesa države Crne Gore, poručili su iz Demokratske partije socijalista.

Iz te stranke navode da odavno upućuju na neprimeren i nedozvoljen upliv SPC u politički život Crne Gore.

"Podsećamo da je Vlada sastavljana u verskim objektima, a da je Zakon o slobodi veroispovesti, umesto nadležnih državnih organa, a shodno priznanju episkopa Joanikija, pisala upravo Srpska pravoslavna crkva", navodi se u saopštenju.

Ističu da je reč o zakonu čiju ustavnost proverava Ustavni sud, a koji na najgrublji način zadire u verska prava pravoslavnih Crnogoraca i imovinska prava države Crne Gore.

"Sve ovo upućuje na okolnost da je ugovor čije je potpisivanje najavljeno još jedan u nizu akata Vlade i Srpske pravoslavne crkve kojim se želi naneti šteta interesima države Crne Gore. Stoga zahtevamo od premijera Krivokapića najavljenu transparentnost i očekujemo da se sadržina ugovora što pre predoči javnosti, a potom i pokrene javna rasprava o ovom veoma važnom pitanju", zaključuju iz DPS-a.

Zakon o slobodi veroispovesti koji je bio okidač za litije u Crnoj Gori najviše je pogađao Srpsku pravoslavnu crkvu, upravo zbog nepostojanja ovakvog temeljnog sporazuma između SPC i Vlade Crne Gore.

„Kada je pitanju katolička crkva, ona ima konkordat, ima međudržavni ugovor između Vatikana i Crne Gore, koji predviđa da je taj ugovor iznad nekog budućeg zakona i ona je na taj način sebe zaštitila. Kada je u pitanju islamska zajednica, ona nema neku veliku imovinu od pre 1918. godine koja je i dalje aktuelna. Ostaje da je praktično samo SPC ugrožena kada je u pitanju ovaj propis da se podržavi imovina od pre 1918“, objasnio je verski analitičar Draško Đenović.

U međuvremenu, došlo je do promene većine u Skupštini Crne Gore, a potom i do promene spornog zakona i to iz drugog pokušaja.

Izvor: RTCG, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article