Foto Profimedia

(Beta-AP) – Stotine izraelskih pisaca, umetnika i intelektualaca pozvalo je danas Nemačku i Veliku Britaniju da otkažu predstojeću posetu premijera Izraela Benjamina Netatnjahua navodeći da je njegova reforma pravosudnog sistema dovela Izrael na put propasti.

U pismu ambasadorima Nemačke i Velike Britanije 1.000 ličnosti je navelo da je Izrael usred najekstremnije krize u svojoj istoriji i da Netanjahu pokušava da državu pretvori u “teokratsku diktaturu”.

“Suočeni sa opasnim i destruktivnim rukovođenjem gospodina Netanjahua i u svetlu širokog demokratskog civilnog otpora protiv uništenja državnih institucija nedemokratskim donošenjem zakona mi tražimo da Nemačka i Velika Britanija brzo objave optuženom Netnjahuu da su otkazane njegove planirane posete vašim zemljama. Ako bude tih poseta kako su planirane, tamna senka će se nadviti nad njima”, piše u pismu.

Pismo su potpisali i u svetu čuveni izraelski pisci David Gorsman, Dorit Rabinjan, režiser Uri Barbaš, nominovan za Oskara i desetine akademaca, poslovnih ljudi i profesionalaca.

Planirano je da se Netanjahu u četvrtak sa kancelarom Nemačke Olafom Šolcom sastane u Berlinu gde iseljenici iz Izraela planiraju veliki protest protiv te posete.

Netanjahuova koalicija, sastavljena od njegovog konzervativnog Likuda, ultranacionalističkih i partija ultraortodoksnih Jevreja, nastavlja da provodi plan reforme pravosuđa da bi oslabila Vrhovni sud i imala kontrolu nad postavljenjem sudija.

Kritičari međutim kažu da će plan uništiti osetljiv izraelski sistem kontrole i ravnoteže vlasti i da će moć biti koncentrisana u rukama Netanjahua i njegove parlamentarne većine.

Desetine hiljade Izraelaca protestovale su u protekla dva meseca protiv sveobuhvatnih promena. Oni smatraju da je to pokušaj Netanjahua da izbegne pravdu na suđenju zbog korupcije.

Protesti su u subotu čak primorali Netanjahua da kroz Tel Aviv ide helikopterom jer su glavne ulice bile blokirane.

Eksperti za visoku tehnologiju, ekonomisti Nobelovci i istaknuti bezbednosni zvaničnici izjasnili su se protiv reforme, a vojni rezervisti su zapretili da se neće prijavljivati za dužnost zbog reforme.

Čak su i neki najbliži izraelski saveznici, uključujući SAD, apelovali na Netanjahua da bar uspori reformu.

Nisu urodili plodom ni pokušaji predsednika Izraela Isaka Hercoga čija je uloga uglavnom ceremonijalna, da posreduje da rešenje bude kompromisno.

Netanjahu se vratio na vlast krajem decembra prošle godine posle petih izbora za manje od četiri godine i postavio najdesničarskiju vladu za 75 godina postojanja države Izrael.

Originalni tekst