EPA-EFE/ESTELA SILVA

Hteo je da nastavi da igra elitni evropski, a moraće da se zadovolji azijskim fudbalom. Možda nije kraj karijere kakav je zamišljao, mada jeste izazov s kakvim se nikad ranije nije suočio: Kristijano Ronaldo se definitivno seli u Saudijsku Arabiju.

Uprkos demantima početne informacije u režiji čelnika Al Nasra i samog Portugalca, jedan od najboljih fudbalera planete će karijeru nastaviti u Rijadu. Tu informaciju je u četvrtak jutro u etar pustila Marka, uveravajući da je posao pred zaključenjem, čime bi se ispostavila tačnim njena inicijalna vest kako će 37-godišnji napadač novu etapu otvoriti na Bliskom istoku.

Da ne ostavlja dilemu u ovom slučaju, španski dnevnik potkrepljuje saznanjem da će Kristijano Ronaldo sa Arapima potpisati ugovor na čak sedam godina. Saradnja će biti overena do 2030. Prve dve i po godine, do juna 2025, doskorašnji član Mančester junajteda bi igrao za jedan od najpoznatijih saudijskih klubova, a posle toga bi postao ambasador Al Nasra, ali i cele Saudijske Arabije, u nameri te države, da zajedno sa Egiptom i Grčkom organizuje Mundijal 2030. Ideja Saudijaca je da, po uzoru na Katar, dobiju i oni domaćinstvo planetarne smotra i spremni su da uključe Kristijana kao zaštitno lice tokom propagande, kao što je to Doha učlinila sa Dejvidom Bekamom.

Sve to košta. Zato je pitanje koliko će novca dobiti Ronaldo na novoj adresi. Izgleda da početne informacije kako mu samo za igranje sleduje 200.000.000 evra po sezoni nisu tačne, već da se taj iznos odnosi na celokupan boravak u Al Nasru u svojstvu fudbalera. Što je razumljivije, jer plata od 500.000.000 evra za dve i po godine ugovora baš i nema smisla koliko god bio kvalitetan. Ovako, sa oko 80.000.000 evra po takmičarskom ciklusu takođe će biti najplaćeniji na svetu.

Jedino što neće igrati ni Ligu šampiona, u kojoj je rekorder po broju golova, a neki klubovi koji su ostali u takmičenju (poput Ajntrahta) nisu ga želeli u ekipi. Još ranije je Bajern odbio mogućnost da ga angažuje, jer bi poremetio platne razrede i izazvao haos u svlačionici. Govorilo se o Čelsiju, ali ni od prelaska u London neće biti ništa. Zato hoće u Al Nasr, koji jeste veliki klub u Saudijskoj Arabiji (devet titula), međutim, nema tu privlačnu moć kao evropski klubovi.

U Rijadu će Ronalda trenirati Francuz Rudi Garsija. Kristijano je trenutno na odmoru u Dubaiju i čim se posao privede kraju otisnuće se u Saudijsku Arabiju na potpis ugovora.

Originalni tekst