EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

(Beta) – Kremlj je ocenio danas da poseta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog SAD-u pokazuje da nema “nikakve volje da se sasluša Rusija” i da Vašington “de fakto vodi posredni rat” protiv Moskve.

“Do sada možemo sa žaljenem da konstatujemo da ni (američki predsednik Džo) Bajden ni predsednik Zelenski nisu ništa rekli što bi moglo da bude shvaćeno kao moguća želja da se sasluža zabrinutost Rusije”, rekao je novinarima protparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Peskov je rekao da tokom te posete nije bilo “istinskih poziva za mir” niti američkih “upozorenja” Zelenskom da ne nastavi granatiranje stambenih zgrada u naseljenim zonama Dombasa”, regiona na istoku Ukrajine koji je delimično pod kontrolom proruskih snaga i koji je redovno na meti ukrajinskih snaga.

“To pokazuje da SAD nastavljaju njihovu liniju de fakto posrednog rata sa Rusijom do poslednjeg Ukrajinca”, dodao je Peskov.

Zelenski je juče posetio Vašington u svojoj prvoj poseti inostranstvu od početka ruske ofanzive u Ukrajini 24. februara. On je tokom posete dobio nova obećanja za finansijsku i vojnu pomoć od SAD i prvi put obećanje o isporuci protivvazduhoplovnog sistema odbrane Patriot. 

Originalni tekst