Kremlj: Poboljšanje odnosa Rusije i SAD-a zavisi od političke volje Bajdena; EU: Evropa ima prijatelja u Beloj kući

Uoči inauguracije novoizabranog američkog predsednika Džozefa Bajdena iz Kremlja je saopšteno da poboljšanje odnosa između dve države zavisi isključivo od "političke volje" novog predsednika SAD-a. Zvaničnici evropskih institucija istakli su da "Evropa ima novog prijatelja u Beloj kući" i predložili izgradnju novog osnivačkog pakta.

Rusija EU
Rusija EU

"U Kremlju se niko ne priprema za ovu inauguraciju. To neće promeniti ništa za Rusiju koja će, kao što je slučaj već dugi niz godina, nastaviti svoje postojanje nastojeći da ima dobre odnose sa SAD", izjavio je na konferenciji za novinare portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je dodao da će od "političke volje" Bajdena i njegovog tima zavisiti oživljavanje odnosa dve zemlje. Odnosi SAD i Rusije su na najnižem nivou od hladnog rata zbog neslaganja oko sve većeg broja pitanja.

Ruski predsednik Vladimir Putin je, međutim, već nagovestio da Bajdenov dolazak u Belu kuću ne donosi opuštanje.

S druge strane, evropski zvaničnici rekli su da Evropa ima "prijatelja" u Beloj kući i predložili novom američkom predsedniku Džozefu Bajdenu da "zajedno izgrade novi osnivački pakt" za odnose Evrope i SAD.
"Želeo bih da danas, na dan kada Džo Bajden preuzima dužnost, svečano uputim poziv da zajedno izgradimo novi osnivački pakt za jaču Evropu, za jače SAD i za bolji svet", izjavio je u Evropskom parlamentu predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Evropa "ima novog prijatelja u Beloj kući nakon četiri duge godine" predsednika Donalda Trampa, istakla je pred evropskim poslanicima predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, nekoliko sati pre inauguracije Bajdena kao novog predsednika SAD.

"Ovaj dan donosi dobre vesti: SAD su se vratile i Evropa je spremna da se ponovo poveže sa bivšim pouzdanim partnerom kako bi udahnula novi život našem dragocenom savezu", istakla je ona.

Šarl Mišel je rekao da je "nova agenda za Evropu i SAD ambiciozna".

"Zato želim da prvog dana mandata pozovem predsednika Bajdena u Evropu da učestvuje na vanrednom sastanku Evropskog saveta u Briselu, sastanku koji bi mogao da se održi paralelno sa samitom NATO", predložio je on.

Predsednik Evropskog saveta je sinoć razgovarao sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom o mogućem organizovanju evropskog sastanka u isto vreme kad bude samit NATO na kojem će učestvovati predsednik Bajden. Datumi još nisu određen i zavisiće od razvoja pandemije koronavirusa.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article