EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK

(Beta-AFP) – Ruske vlasti ocenile su danas da je američka odluka o isporuci kasetnih bombi Ukrajini gest “priznavanja slabosti”, dodajući da će zbog toga Vašington biti “saučesnik” u ubijanju civila tim kontroverznim oružjem.

“Transfer kasetne municije je gest očaja i priznanje slabosti u kontekstu neuspeha takozvane ukrajinske kontraofanzive”, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

Ruska diplomatija je osudila “cinični pokušaj da se produži agonija sadašnjih ukrajinskih vlasti koje ne brinu o civilnim žrtvama”, jer te kasetne bombe ubijaju neselektivno.

Nabavljajući kasetnu municiju, Vašington će zapravo biti saučesnik i biće odgovoran za smrt ruske i ukrajinske dece, dodale su ruske vlasti.

To oružje je zabranjeno u brojnim zemljama, posebno u Evropi, potpisnicama Konvencije iz Osla iz 2008. godine. U toj konvenciji se ne nalaze ni SAD, ni Ukrajina, ni Rusija.

Američki predsednik Džozef Bajden (Joseph Biden) rekao je da je odluka o isporuci kasetne municije Ukrajini “veoma teška”, ali da je “ispravna”.

Originalni tekst