EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

(Beta-AFP) – Kremlj je danas negirao da su ruske snage pogodile stambenu zgradu u gradu Dnjepru, gde je, po navodima ukrajinskih vlasti, od ruske rakete poginulo najmanje 36 ljudi.

“Ruske oružane snage na bombarduju stambene zgrade, ni civilnu infrastrukturu, one bombarduju vojne ciljeve”, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov, navodeći da je moguće da je raketa ukrajinske protiv-vazduhoplovne odbrane pala na zgradu.

Po ukrajinskim vlastima, najmanje 36 ljudi, među kojima dvoje dece, poginulo je od eksplozije ruske rakete koja je pogodila zgradu u Dnjepru u subotu, a i 35 ljudi se još vodi kao nestalo. Broj poginulih je danas porastao na na 35, a zatim na 36 kako spasilački timovi nalaze tela u ruševinama.

Govoreći o najavama da će Zapad Ukrajini i poslati tenkove, Kremlj je danas zapretio da će ih “spaliti”, a posebno one koje planiraju da pošalju London i Varšava.

“Ti tenkovi gore i goreće”, rekao je Peskov, u dnevnom telefonskom brifingu za novinare.

On je ponovio da Zapad koristi Ukrajinu da postigne “antiruske ciljeve”, a da je Kremlj rešen da postigne “ciljeve specijalne vojne operacije”, kako ruske vlasti nazivaju ofanzivu protiv svog suseda.

London je u subotu objavio da će isporučiti Kijevu tenkove “Čelendžer Dva”, što će biti prva isporuka teških tenkova zapadne proizvodnje Ukrajini.

Ukrajinske snage, osnažene rastućom vojnom i finansijskom pomoći, potisle su rusku vojsku i nanele joj gubitke prošlog proleća i jeseni. Ali Kijev kaže da su mu potrebni teški tenkovi, laka oklopna vozila, raketni sistemi dugog dometa i sistemi protiv-vazduhoplovne odbrane da bi pobedio rusku vojsku i povratio celokupnu teritoriju koju je Moskva zauzela na istoku i jugu Ukrajine.

Originalni tekst