Podrška Trag fondacije kroz program „Pokret Polet“ omogućila je kreiranje stimulativnog okruženja za razvoj socijalnog preduzetništva, unapređujući socio-ekonomski razvoj u Rasinskom okrugu.

Udruženje građana „Evrokontakt“ iz Kruševca prepoznalo je značaj socijalnog preduzetništva kao sredstva za unapređenje kvaliteta života socijalno ugroženih grupa i jačanje lokalne ekonomije. Sa ciljem da stvore stimulativne uslove za razvoj socijalnog preduzetništva, pokrenuli su projekat koji uključuje širok spektar aktivnosti javnog zagovaranja.

Socijalno preduzetništvo, iako prepoznato kao inovativan poslovni model koji može doprineti socio-ekonomskom razvoju, nije dovoljno razvijeno i podržano na lokalnom nivou. Mnoge lokalne zajednice nisu svesne potencijala koje socijalno preduzetništvo donosi, što otežava uspostavljanje adekvatnog okruženja za njegov razvoj.

Kroz program „Pokret Polet“ Trag fondacija je podržala UG „Evrokontakt“ u naporima da poboljša uslove za razvoj socijalnog preduzetništva u Rasinskom okrugu. Projekat je obuhvatao istraživanje, multisektorski dijalog, javno zagovaranje i promotivne aktivnosti.

„Evrokontakt” je sproveo niz aktivnosti, uključujući izradu predloga javne politike za podršku socijalnom preduzetništvu, istraživanje o trenutnom stanju socijalnog preduzetništva u Rasinskom okrugu, organizaciju okruglih stolova sa predstavnicima lokalnih samouprava i promotivne aktivnosti za podizanje svesti o značaju socijalnog preduzetništva.

Projekat je postigao značajne rezultate. Izrađen je predlog javne politike za stvaranje stimulativnog okruženja za razvoj socijalnog preduzetništva, koji je predstavljen svim lokalnim samoupravama u Rasinskom okrugu. Organizovani su okrugli stolovi u svih šest jedinica lokalne samouprave, uključujući Brus, Ćićevac, Aleksandrovac, Varvarin, Trstenik i Kruševac, sa ukupno 95 učesnika iz svih sektora. Takođe, organizovana je izložba „Socijalno preduzetništvo u Rasinskom okrugu“, koja je privukla veliku pažnju lokalne zajednice i medija.

Kroz promišljene i podržane projekte, stvoreni su temelji za dalji socio-ekonomski razvoj lokalnih zajednica, poboljšavajući kvalitet života socijalno ugroženih grupa. Ova priča je dokaz da je zajedničkim radom moguće realizovati projekte, koji dovode do značajnih i trajnih promena u društvu.

Post Views: 7

Originalni tekst