Krasnići se izjasnio da nije kriv

Bivši predsednik kosovske skupštine i portparol OVK i član Predsedništva NISMA-e Fatmira Ljimaja Jakup Krasnići, izjasnio se pred Specijalizovanim većima u Hagu da nije kriv ni prema jednoj od 10 tačaka oktužnice koja ga tereti za ratne zločine. Više puta tokom prvog pristupanja sudu rekao je da se oseća nevino i da mu se čini nepravda, te da nije trebalo ni da bude doveden pred sud. Izneo je i niz optužbi na račun Tužilaštva i suda koje je okrivio da su "nepravedniji od jugoslovenskog režima".

Jakup Kranići Foto: Printscreen
Jakup Kranići Foto: Printscreen

Sudija je naveo da današnje zasedanje nije pretres i da se neće baviti slučajem, već da će se uveriti da se poštuju prava optuženog, da on razume optužnicu i da ima 30 dana da se izjasni o krivici, te da će zakazati datume za statusne konferencije.

Krasnići je potvrdio da je dobio optužnicu na jeziku koji razume na dan hapšenja. Njemu je uručena redigovana verzija optužnice na albanskom.

Krasnići se po 10 tačaka optužnice za udruženi zločinački poduhvat tereti da je znao da je moguće da će krivična dela biti izvršena, svesno pristao na taj rizik, ali i izvršio pojedina dela, odnosno bio komandno odgovoran zbog izvršenja.

Stav redakcije

Zarobljeni u kolektivnoj odbrani zločinaca

Statusna konferencija zakazana je za 18. novembar, a tužilaštvo i odbrana pozvani su da podneske na nalog za održavanje konferencije podnesu 15. odnosno 17. novembra.

Nakon što je sudija pročitao prava optuženog, Krasnići je rekao i da nije imao nameru da angažuje branioca, jer mu on, kako tvrdi nije potreban, ali je to na kraju ipak učinio pod pritiskom prijatelja i porodice.

On je za svog advokata odabrao Ventaketsvari Alagendru (Venkateswari Alagendra) iz Malezije koja na sopstveni zahtev zasedanju prisustvuje elektronskim putem zbog putnih rastrikcija u vezi sa kovid19.

Odbrana je najavila da će podneti zahtev za privremeno puštanje Krasnićija na slobodu.

Tužilaštvo su danas zastupali glavni tužilac Džek Smit i tužilac Alan Tiger , koji je bio zastupnik optužbe u procesima Ratku Mladiću, Radovanu Karadžiću i na brojnim drugim suđenjima pred Haškim tribunalom.

Krasnići je u obraćanju sudu izneo niz optužbi na račun pravičnosti suda koji je više puta uporedio sa Srbijom, odnosno Jugoslavijom, navodeći da su Specijalizovana veća nepravednije od srpskih institucija.

Uhapšen sam 4. novembra 2020. vi nas zovete učesnicima u udruženom zločinačkom poduhvatu danas želim da izjavim da nikada u životu, ni u jednom slučaju nisam se ponašao prema ljudima na onaj način na koji su se prema meni ponašali u pritvorskoj jedinici i u prevozu do ove zgrade“, rekao je on ne iznoseći koje konkretno pritužbe na ponašanje osoblja suda, osim što je rekao da se oseća nevino i da ne razume zbog čega je uopšte doveden.

„Ova procedura ovde je prigodna za neke kriminalce, ali ne za mene, ja sam intelektualac“, dodao je.

Krasnići je rekao i da je dva puta svedočio pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju gde je, kako je rekao, izneo sve što je imao da kaže.

Bivši predsednik kosovske skupštine Jakup Krasnići se zajedno s bivšim kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, bivšim kosovskim predsednikom skupštine Kadrijem Veseljijem i šefom poslaničke grupe Samoopredeljenja Redžepom Seljimijem, nalazi na zajedničkoj otužnici za udruženi zločinački poduhvat.

Kasnije danas, u 15 časova, pred sudiju će izaći i Hašim Tači, dok će Veselji i Seljimi pred sudiju sutra i prekosutra.

Sudija za prethodni postupak u ovom kao i drugim slučajevima koji su do sada bili pred sudom je Nikolas Giju.

Optužnica protiv Krasnićija, Tačija, Veseljija i Seljimija podneta je na razmatranje 24. aprila, a potvrđena 26. oktobra. Potvrđena je međutim, revidirana optužnica koju je tužilaštvo predalo iznova sudu 24. jula, nekoliko dana nakon što je Tači četiri dana za redom ispitivan u Hagu.

Deo potvrđene optužnice protiv Krasnićija, Tačija, Seljimija i Veseljija, a koji je dostupan javnosti redigovan je radi očuvanja tajnosti i ta optužnica potvrđena je 30. oktobra.

Prema navodima iz optužnice, oni su označeni kao deo grupe koja se tereti za udruženi zločinački poduhvat odnosno ratne zločine „nezakonita ili proizvoljna hapšenja i lišavanja slobode“, „surova postupanja“, „mučenja i ubistva“, kao i zločine protiv čovečnosti, kao što su „zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo, prisilni nestanci lica i progoni“.

Ove zločine optuženi su vršili najranije od marta 1998. do septembra 1999, stoji u optužnici i to na nekoliko lokacija širom Kosova, kao i u Kukešu i Cahanu u severnoj Albaniji. Ova dela izvršena su „nad stotinama civila i lica koji nisu učestvovala u neprijateljstvima“, navela su specijalizovana veća.

Istog dana kada je i potvrđena optužnica, 26. oktobra izdati su i nalozi za hapšenje sve četvorice okrivljenih. Oni su međutim uhapšeni tek 4. odnosno 5. novembra. Krasnići je uhapšen u svojoj kući 4. novembra nakon 10-časovnog pretresa i istog dana je prebačen u Hag, dok su se ostala trojica sama predala Euleksu sutradan. Pretres njihovih kuća obavljen je tek 6. oktobra.

Ivor: Insajder, Kossev

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article