Britanski kralj Čarls je u subotu izrazio zahvalnost svima koji su mu poslali poruke podrške pošto mu je dijagnostikovan rak, što je njegovo prvo javno obraćanje od kada je Bakingemska palata objavila da će monarh odložiti neke kraljevske obaveze kako bi se podvrgao lečenju, prenosi N1.

„Želeo bih da izrazim najsrdačniju zahvalnost na brojnim porukama podrške i lepim željama koje sam primio poslednjih dana“, rekao je Čarls u saopštenju.

Palata je u ponedeljak saopštila da je Čarlsu (75) dijagnostikovan oblik raka, manje od 18 mesec od kada je stupio na tron.

„Kao što svi oni koji su bili pogođeni rakom znaju, takve ljubazne misli su najveća uteha i ohrabrenje“, rekao je Čarls, prenosi Gardijan.

Kralj je rekao da je ohrabrujuće čuti kako je njegova dijagnoza pomogla da se skrene pažnja na organizacije koje podržavaju obolele od karcinoma.

„Jednako je ohrabrujuće čuti kako je deljenje moje sopstvene dijagnoze pomoglo da se unapredi razumevanje javnosti i osvetli rad svih onih organizacija koje podržavaju obolele od raka i njihove porodice širom Velike Britanije i sveta. Moje doživotno divljenje njihovoj neumornoj brizi i posvećenosti je još veće nakon mog ličnog iskustva“, poručio je britanski kralj.

Čarls boravi na imanju Sandringem u Norfolku tokom terapije i u međuvremenu je predao deo javnih dužnosti princu Vilijamu.

Vest o njegovoj dijagnozi stigla je pošto je Čarls u januaru proveo nekoliko dana, kada je podvrgnut operaciji zbog uvećane prostate.

Post Views: 7

Originalni tekst