BRITANSKA Kraljevska pošta objavila je danas dizajn novih poštanskih maraka na kojima će se naći lik kralja Čarlsa Trećeg, ali će on na njima biti prikazan bez krune ili bilo kog drugog kraljevskog obeležja.

КРАЉ БЕЗ КРУНЕ: Представљене нове поштанске марке са ликом краља Чарлса Трећег (ФОТО)

Foto: Ben Stansall/Pool Checklist by strategy of AP

Kako navodi Bi-Bi-Si, dizajn nove marke odobrio je lično kralj.

– Informacija koju smo dobili iz palate bila je da je kralj želeo da sve izgleda jednostavno. Radi se o ljudskoj slici, bez ulepšavanja – rekao je direktor pošte Dejvid Gold.

FOTO: AP/Tanjug

Dizajn nove marke je u većoj meri minimalistički u odnosi na ranije, i za razliku od mnogih prethodnih maraka sa monarsima koje sadrže krune, odnosno dijademe ako je reč o kraljicama, na novoj neće biti nikakvih monarhističkih simbola.

Izgledom će podsećati na profil kraljice Elizabete Druge koji je načinio umetnik Arnold Mačin 1967. godine.

– Poslednjih 70 godina imali smo istog monarha, a od 1967. imamo skoro iste marke – rekao je Gold i dodao da će se ljudi sada navikavati na to da vide novu sliku na markama prve i druge klase.

FOTO: AP/Tanjug

Britanske poštanske marke su jedinstvene po tome što ne prikazuju ime zemlje, a nove marke nemaju ništa osim kraljeve glave, cene i, prema poslednjem dizajnu, priloženog bar koda, prenosi britanski javni servis.

Kralj Čarls tako postaje sedmi monarh koji se pojavljuje na markama. Prva je bila kraljica Viktorija, čiji se lik pojavio na poštanskim markama 1840. godine.

BONUS VIDEO: BITKA KOJA JE NEMCIMA SLOMILA KIČMU: 80 godina od pobede Crvene armije u Bici za Staljingrad

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst