Kovid19: Zvanično 5.107 novih slučajeva u Srbiji, preminulo još 38 osoba

U poslednja 24 sata preminulo je još 38 osoba od posledica koronavirusa u Srbiji, pa je ukupan broj žrtava povećan na 5.308, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs. Na respiratorima je 290 pacijenata, a ukupno je hospitalizovano 7.368 osoba.

Vakcinacija protiv koronavirua u Belekspocentru u Beogradu Foto: Srđan Ilić
Vakcinacija protiv koronavirua u Belekspocentru u Beogradu Foto: Srđan Ilić

Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji, na koronavirus je testirana 17.801 osoba, a registrovan je 5.107 slučajeva zaraze.

U Srbiji je od početka epidemije zvanično potvrđeno 600.596 slučajeva infekcije.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih u Srbiji, virusom korona inficirano je 219 korisnika i 309 zaposlenih, saopšteno je danas.

U odnosu na podatke koje je juče objavilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, broj inficiranih korisnika veći je za sedam a zaposlenih koji su zaraženi manji je za pet.

Od početka epidemije u Srbiji, izlečeno je 5.449 korisnika i 2.553 zaposlena u tim ustanovama.

U Kovid bolnici u Batajnici hospitalizovano je 915 pacijenata čime je popunjen kapacitet te bolnice, a direktorka Tatjana Adžić Vukičević poručuje da je ovo prelomni trenutak za ceo zdravstveni sistem.

Adžić je novinarima ispred kovid bolnice u Batajnici rekla da pre četiri meseca, kada je ta bolnica otvorena, niko nije verovao da će kapaciteti biti popunjeni do maksimuma.

Kako je izjavila, „ovo najteži trenutak u radu bolnice“ i apelovala na građane da se odazovu pozivu na vakcinaciju.

Ranije danas, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja i Mirsad Đerlek izjavio je da je namera da se nastavi s ubrzanjem imunizacije na koronavirusa i da se radi na tome, a da je cilj da do polovine juna bude revakcinisano dva i po miliona građana.

Mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler izjavio je danas da je normalno da ekonomija "popusti" kada se zemlja nađe u epidemiji, jer je bitnije brinuti o zdravlju ljudi.

Komentarišući epidemiološke mere u borbi protiv korona virusa, Šekler je rekao da otvaranje ugostiteljskih objekata "nema smisla", jer je epidemiološka situacija u Srbiji teška.

Prethodno je sinoć epidemiolog Branislav Tiodorović ocenio da je lažna dilema izbor između zdravstva i ekonomije: "Nema dileme: i zdravstvo i ekonomija – to je jedini izlaz. Sada smo u situaciji da moramo dati prednost zdravlju", rekao je epidemiolog.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article