Kovid19: Zaražene još 4.133 osobe među 13.909 testiranih, u poslednja 24 sata preminulo 38 obolelih

U poslednja 24 sata koronavirus u Srbiji je odneo 38 života, a zaražene su još 4.133 osobe među 13.909 testiranih uzoraka. Prema podacima sa sajta covid19.rs u bolnicama širom zemlje smešteno je 7.749 obolelih, od kojih je 297 u teškom stanju i priključeno na respirator.

Građani ispred kovid ambulante u Zemunu, koronavirus Foto: Srđan Ilić
Građani ispred kovid ambulante u Zemunu, koronavirus Foto: Srđan Ilić

Od početka epidemije u Srbiji je urađeno 3.471.955 testova, a zaraza je potvrđena kod 614.365 ljudi. Uz 38 novih smrtnih slučajeva ukupno su preminule 5.422 osobe, uz procenat smrtnosti od 0.88 odsto.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih nastavlja se rast broja zaraženih. Prema podacima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, trenutno je koronavirus potvrđen kod 268 korisnika i 322 zaposlena u ovim ustanovama.

Od posledica oboljevanja do sada se oporavilo 5.457 korisnika i 2.582 zaposlenena, navode u ovom Ministarstvu.

Kako bi razmotrio trenutnu epidemijsku situaciju i eventualno ublažavanje mera juče je zasedao i Krizni štab, nakon čega je saopšteno da će, ukoliko brojke za vikend budu dobre, od ponedeljka sa radom početi ugositeljski objekti koji imaju baštu. Konačna odluka o tome biće saopštena u sutra.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je da je druga mera Kriznog štaba da od ponedeljka radno vreme svih objekata bude produženo maksimalno na 22 sata, dok će đaci viših razreda osnovnih škola i srednjoškolci do daljnjeg ostati na onlajn nastavi.

Komentarišući nove mere i pojedine zahteve da se otvore ugostiteljski objekti za vakcinisane građane, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas da joj smeta to što je glavna stvar kako ćemo ući u restoran, a ne šta je sa školom.

Ona je za RTS rekla da je preuranjeno za predloge da u ugostiteljske objekte mogu da ulaze samo vakcinisani i da treba pričati o tome kako da se deca što pre vrate u škole i kako da se dalje odvija sistem obrazovanja.

"Onlajn nastava stvara mnogo rupa, može se to nadoknaditi u znanju dece, ali to utiče na njihovo mentalno zdravlje. Izgubili su rutinu, radne navike, oni nisu u ravnopravnom položaju, nije škola samo sednemo i učimo", rekla je poverenica.

Mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler izjavio je da je jedini izlaz iz pandemije istovremeno zatvaranje svih mesta rizičnih za širenje virusa i masovna vakcinacija, koja sada stagnira.

On je dodao da je konstantan broj od 5.000 obolelih dnevno u Srbiji ogroman i da "čini se da je korona 'uspešnija' od vakcinacije", kao i da u donošenju odluka presudna treba da bude medicinska struka, a ne ekonomija.

"U Kraljevu nema mesta za sve obolele pa se dodaju kreveti i uzimaju nove prostorije, a lekari u kovid bolnicama su preopterećeni, uništeni. Za mene je to dovoljan indikator za to kakve mere treba da se preduzimaju", rekao je Šekler za list Danas.

Zbog porasta broja aktivnih slučajeva koronavirusa i hospitalizovanih u i subotičkoj bolnici se proširuju kapaciteti.

Doktor Dušan Novčić, lekar u kovid odeljenju Opšte bolnice u Subotici, za RTS kaže da se u toj ustanovi nalazi 179 pacijenata. U intenzivnoj nezi je 19 pacijenata, a 15 na respiratoru.

"Sada u ovom talasu su kliničke slike mnogo teže. I mnogo brže dolazi do pogoršanja stanja pacijenata, nego u prethodnim talasima", istakao je Novčić.

U Srbiji vakcinisana četvrtina punoletnog stanovništva

Nakon jučerašnje sednice Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković je rekao da je u Srbiji pređen prag od milion građana koji su primili obe doze vakcine, što je 18,6 odsto punoletnog građanstva.

"Najvažnije u ovoj borbi jeste da imamo više od 25 odsto punoletnih građana koji su primili jednu dozu vakcine, dok se više od 700.000 punoletnih mogu smatrati potpuno imunizovanim jer je prošlo više od tri nedelje nakon davanja druge doze vakcine", izjavio je Gojković.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić objavio je danas da je u Beogradu zaključno sa petkom vakcinisano 460.169 građana, odnosno 32,68 odsto punoletnih osoba, preneo je Beoinfo.

Vesić je dodao da je u Beogradu, zaključno sa petkom, dato 785.857 doza vakcine – najviše građana primilo vakcinu Sinofarm i to 295.994, potom Fajzer 60.384, Sputnjik V 58.352 i AstraZeneka 45.439 ljudi.

U Srbiju je juče uveče stigao prvi kontingent vakcina protiv koronavirusa iz Kovaks mehanizma od 57.600 doza, a direktorka Unicefa u Srbiji Dejana Kostadinova izjavila je danas da će ta organizacija nastaviti isporuku vakcina u skladu sa planom Kovaksa i da će do kraja drugog kvartala ove godine u Srbiju stići planirane količine od 201.600 doza vakcina.

Ona je za RTS istakla da je Srbija odličan primer vakcinacije i dodala da je važno i da se u zemljama regiona paralelno odvija taj proces kako bi se prekinulo prenošenje virusa preko granica.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article