Kovid19: U Srbiji u poslednja 24 sata 4.056 zaraženih i 16 preminulih

Prema poslednjim podacima, koronavirus je potvrđen kod još 4.056 građana Srbije, od 16.175 testiranih uzoraka. Od posledica oboljevanja u poslednja 24 sata preminulo je još 16 osoba. Na respiratorima je 161 pacijent, od 4.072 ukupno hospitalizovanih.

Beogradske ulice tokom epidemije koronavirusa, februar 2021. Foto: Srđan Ilić
Beogradske ulice tokom epidemije koronavirusa, februar 2021. Foto: Srđan Ilić

Od početka pandemije u Srbiji je testirano 2.986.711 osoba, pozitivnih je ukupno 470.941, a broj smrtnih slučajeva je 4.491.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih gde je trenutno koronavirus potvrđen kod 168 korisnika i 243 zaposlena.

Prema podacima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja do sada se od poledica oboljevanja oporavilo 5.294 korisnika i 2.306 zaposlenih u ovim ustanovama.

Više od četvrtine novozaraženih u Beogradu,

Od 4.056 inficiranih, koliko je u poslednja 24 sata potvrđeno u Srbiji, najviše je iz Beograda 1.265, što je najviše u poslednja tri dana. Po broju novoobolelih Niš je na drugom mestu sa 267, dok je u Novom Sadu potvrđen još 221 slučaj. Više od 100 novoobolelih imaju Kragujevac (166) i Kraljevo (102). U Vranju je zabeleženo 76, u Paraćinu 75, a u Kruševcu 74 nova slučaja, dok je u Novom Pazaru potvrđeno 70, a u Pančevu 65. Manje od 60 obolelih za 24 sata registrovano je u Užicu (59), Ćupriji (59), Jagodini (58), Subotici (52) i Zrenjaninu (51). U Leskovcu je pozitivno još 46 građana, u Aranđelovcu i Aleksincu po 41, Valjevu i Čačku po 39. U Staroj Pazovi koronavirus je potvrđen kod 35 pacijenata, u Trsteniku kod 34. Šabac i Bečej prijavili su po 31 slučaj zaraze koronavirusom.

Epidemiolog Predrag Kon je danas rekao da je epidemiološka situacija u Beogradu katastrofalna, ipak, ocenio je da je Srbija daleko od uvođenja vanrednog stanja.

"Proaktivno treba raditi, mi smo do sada kasnili oko dve nedelje. Samim tim što nema te operabilnosti da se odmah može reagovati. Mi smo presudili. Medicinski deo je uradio sve što je trebalo ", rekao je Kon, ističući da je medicinski deo Kriznog štaba još u novembru tražio najrigoroznije mere, ali da im je rečeno da to ne može da se sprovede bez vanrednog stanja.

Kon je, gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, rekao da je neprihvatljivo da mere budu blage kao što je to sada slučaj, jer je situacija loša i da će na sastanku Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, koji će biti održan sutra ili u petak, tražiti zatvaranje svih kafića i restorana na najmanje sedam dana.

Doktorka Nevena Simović iz doma zdravlja u Nišu rekla je danas za N1 da je u tom gradu došlo do naglog skoka broja obolelih od kovida.

„Povećan je broj pregleda i u kovid ambulantama za odrasle i u dečijim kovid ambulantama. Shodno tome Dom zdravlja je povećao broj lekara u kovid ambulantama. Aktivno pratimo situaciju i shodno njoj povećavamo broj osoblja, da bi smanjili čekanje pacijenata na pregled“, rekla je Simović i dodala da se lekarima javlja između 1.000 i 1.500, od čega na prvi pregled između 350 i 400 osoba.

Žarišta koronavirusa u Srbiji ponovo postaju Ćuprija i Paraćin, gde se, kako prenosi RTS, ubrzano popunjavaju bolnice.

Tokom prethodnog dana i u Vojvodini je registrovan dalji porast broja novoobolelih. Institut za javno zdravlje Vojvodine je saopštio da je registrovano još 859 novih slučajeva zaraze, od čega najviše u Novom Sadu 245.

U ovom trenutku broj registrovanih aktivnih slučajeva u AP Vojvodini je 8319, navodi se u saopštenju i dodaje da se u 39 opština sitacija ocenjuje kao vanredna.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je danas da je broj zaraženih učenika u osnovnim i srednjim školama u Srbiji i dalje ispod jedan odsto, istakavši da obrazovni sistem nije mesto transmisije koronavirusa.

Uprkos rastu broja zaraženih u Srbiji je nastavljena vakcinacija, a prema najnovijim podacima Vlade, obavljeno je ukupno 1.501.917 vakcinacija. Od tog broja, dato je 530.863 druge doze vakcine.

Srbija je šesta u svetu i druga u Evropi prema ukupnom broju vakcinisanih na milion stanovnika. U Evropi je ispred naše zemlje samo Velika Britanija.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article