Kovid19: U Srbiji u poslednja 24 časa novozaraženo 1.529 osoba, od posledica infekcije preminulo još 14 obolelih

U Srbiji je u poslednja 24 časa testirano 7.510 osoba, od čega je 1.529 pozitivno na koronavirus. Od posledica infekcije preminulo je 14 pacijenata.

Vakcinacija protiv koronavirusa na Beogradskom sajmu Foto: Srđan Ilić
Vakcinacija protiv koronavirusa na Beogradskom sajmu Foto: Srđan Ilić

Na respiratorima se nalazi 135 obolelih, a ukupno je hospitalizovano njih 3.877.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će u narednim danima u Srbiju stići veće količine vakcina protiv koronavirusa i da od srede ponovo krećemo u masovnu vakcinaciju.

On je dodao i da za dva dana kreće snažna revakcinacija velikog broj ljudi koji je već primio prvu dozu.

"To je najvažnije za ljude, šta će biti sa zdravljem, da li se osećaju sigurno, kakvi su planovi za budućnost", rekao je Vučić.

U prethodna dva dana Vranje je među gradovima koji imaju najviše novoobolelih od koronavirusa. Potvrđena je kovid infekcija i u nekoliko škola u tom gradu, zaraženi su i prosvetni radnici i učenici.

Doktor Slađan Stanković, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Vranju rekao je da je broj novozaraženih iz dana u dan od početka februara raste i da je dostigao cifru od 35,25 odsto.

"Najverovatnije da je došlo do opuštanja, učenici su pošli u škole i tamo izostaje poštovanje mera i samo psihičko stanje koje dugo traje je doprinelo da popustimo", rekao je doktor Stanković.

Prema najnovijim podacima, Srbija je i dalje druga u Evropi, a prva u regionu po stopi vakcinisanih na milion stanovnika (79.977).

Najviše vakcinisanih je u Ujedinjenom Kraljevstvu (169.063 na milion stanovnika).

U Srbiji je do sada vakcinisano 544.209 osoba.

Izvor: RTS, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article