Kovid19: U Srbiji u poslednja 24 časa novozaražene još 3.304 osobe, od posledica infekcije preminulo 36 obolelih

U Srbiji je u poslednja 24 časa testirano 11.711 osoba od čega su 3.304 pozitivne na koronavirus. Od posledica infekcije preminulo je 36 obolelih.

Beogradske ulice tokom epidemije koronavirusa, februar 2021. Foto: Srđan Ilić
Beogradske ulice tokom epidemije koronavirusa, februar 2021. Foto: Srđan Ilić

Na respiratorima se nalazi 292 pacijenta, a ukupno je hospitalizovano 7.794 ljudi.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih u Srbiji, virusom korona inficirana su 244 korisnika i 320 zaposlenih, saopšteno je danas.

Od početka epidemije u Srbiji, izlečena su 5.482 korisnika i 2.585 zaposlenih u tim ustanovama.

Beograd pao ispod 1.000 novih slučajeva, prvi put od 22. februara

Od ukupnog broja novozaraženih, u Beogradu su zabeležena 973 nova slučaja. Poslednji put u Beogradu ispod 1.000, tačnije 929 inficiranih, bilo je 22. februara. U Nišu ima 162 nova slučaja, Novom Sadu 157, Kragujevcu 94, Kraljevu 93. Valjevo ima 74 nova slučaja, Smederevo 70, Leskovac 69, Sbotica 68, Pančevo 57, Užice 64.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da bi sa nastavkom procesa masovne vakcinacije protiv koronavirusa zemlja u julu mogla da se vrati normalnom životu.

Novi kontingent kineskih vakcina Sinofarm protiv koronavirusa biće dopremljen sutra u Srbiju. Kako je najavljeno iz Vlade Srbije, kontingent će na beogradskom aerodromu Nikola Tesla dočekati premijerka Ana Brnabić.

Ona je ranije najavila da u Srbiju stiže 500.000 doza vakcina, kao i da bi sutra trebalo da bude isporučeno i oko 106.000 doza vakcine Fajzer.

Od sutra će bašte kafića i restorana biti otvorene, ali će moći da se koriste sa 50 odsto kapaciteta i time ćemo da legalizujemo već postojeće stanje, izjavio je član Kriznog štaba dr Predrag Kon.

Prof. dr Petar Svorcan je gostujući na RTS-u naveo da su kapaciteti KBC "Zvezdara" popunjeni 95 odsto, da je klinička slika pacijenata ozbiljna i da se to vidi i kroz potrošnju kiseonika.

"Klinička slika je ozbiljna to vidimo i kroz potrošnju kiseonika. Naša potrošnja kiseonika sada na dnevnom nivou kreće se između pet i po i šest tona kiseonika, što je u vreme kada smo bili u ne-kovid režimu bilo dovoljno za nekoliko meseci, čak i za pola godine", objašnjava direktor KBC "Zvezdara".

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je da je veoma zadovoljan načinom na koji protiče proces masovne imunizacije stanovništva. Kako je naglasio, na današnji dan, u Beogradu, je trećina građana vakcinisana.

"Trećina punoletnih Beograđana je vakcinisana, tačnije 33,33 odsto stanovnika Beograda. Ovo je izuzetan rezultat i ponosan sam na sve koji učestvuju kako u organizaciji procesa masovne imunizacije tako i na građane koji razumeju značaj vakcinisanja i odazvali su se u velikom broju", rekao je Radojičić.

Naglasio je da blagi pad broja zaraženih još uvek ne rasterećuje bolničke kapacitete i da još uvek moramo biti veoma oprezni i striktni u pridržavanju mera koje su na snazi, saopštio je Beoinfo.

"Razumem građane kojima i najmanji pozitivan pokazatelj može značiti signal za opuštanje, ali apelujem da ostanemo disciplinovani. Stalno imam na umu svoje kolege lekare i sve one koji su najizloženiji riziku zaražavanja, ali i sve žrtve ove pandemije. Pre svega, pozivam građane da nastave da se vakcinišu, da održimo re, da budemo solidarni i ujedinjeni u ovoj borbi", istakao je Radojičić.

Izvor: RTS, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article