Kovid19: U Srbiji u poslednja 24 časa novozaražene 1.903 osobe, od posledica infekcije preminulo 18 obolelih

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je od posledica kovida-19 preminulo još 18 osoba, a zabeležena su 1.903 slučaja zaraze koronavirusom. Testirani su uzorci 12.191 osobe.

Vakcinacija protiv koronavirusa na Beogradskom sajmu počela je i u hali broj 3 Foto: Srđan Ilić
Vakcinacija protiv koronavirusa na Beogradskom sajmu počela je i u hali broj 3 Foto: Srđan Ilić

Na respiratorima se nalazi 139 pacijenata, a hospitalizovano je 4.017.

Prema podacima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu zaštitu u Srbiji je na današnji dam u ustanovama socijalnе zaštitе i domovima za smеštaj odraslih i starih, potvrđеno jе prisustvo virusa kovid-19 kod 400 korisnika i 299 zaposlеnih. Kompletan spisak ustanova u kojima ima zaraženiih možete videti na sledećem linku.

Ukupan broj izlеčеnih korisnika ustanova socijalnе zaštitе iznosi 4920, a broj izlеčеnih osoba kojе su zaposlеnе u ustanovama socijalnе zaštitе iznosi 2063.

I danas je nastavljeno vakcinisanje građana Srbije, a zaključno s jučerašnjim danom u Srbiji su za 82 osobe koje su primile neku od tri vakcine prijavljene neželjene reakcije, kaže za N1 Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva. On naglašava da nijedna od tih reakcija nije zahtevala hospitalizaciju.

"Od 82 neželjene reakcije, njih 58 su prijavili zdravstveni radnici, devet sami građani, a 15 farmakokompanije", kazao je Zelić.

Rad grupe od 13 srpskih naučnika okupljenih na Medicinskom fakultetu objavljen je 19. januara ove godine, čime je zvanično potvrđeno da se prva dokazana smrt povezana sa koronavirusom u Evropi desila u Srbiji i to 5. februara prošle godine, mesec dana pre prvog zabeleženog slučaja koronavirusa u našoj zemlji. Oni su, gostujući na N1, rekli da je takvih slučajeva verovatno bilo i ranije, ali da oni za sada nisu potvrđeni i da se istraživanje nastavlja.

Prema njegovim rečima, 40 reakcija se odnosilo na Fajzeovu vakcinu, 40 na kinesku Sinofarm, jedna reakcija bila je na rusku Sputnjik V vakcinu, i jedna reakcija nije bila definisana na koju vakcinu se odnosila.

Institut za javno zdravlje Vojvodine i dalje epidemiološku situaciju u Pokrajini danas ocenio kao "vanrednu sa stabilizacijom trenda obolevanja na visokim nivoima".

Na teritoriji većine opština i gradova situacija se i dalje ocenjuje kao "vanredna", osim u opštinama Senta, Srbobran, Kanjiža, Čoka, Irig, Odžaci i Šid, gde se ocenjuje kao "nepovoljna".

Broj aktivnih slučajeva u Vojvodini je 7.304, a Institut očekuje postepen pad broja zaraženih. Najviše aktivnih slučajeva je u Novom Sadu – 2.057, a u ostalim opštinama i gradovima ih je po manje od 1.000.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je danas da je Srbija "vrlo blizu da pobedi koronu" i dodao da će tome doprineti proizvodnja vakcine koju će Srbija početi da proizvodi uz pomoć ruskih stručnjaka.

Đerlek je za televiziju Pink rekao da se dolazak ruskih stručnjaka, koji će pomoći u otpočinjanju proizvodnje vakcine protiv koronavirusa u našj zemlji, planira za 11. februar.

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković istakao je da je vakcinacija veoma važna u sprečavanju širenja zaraze, ali da neće preko noći zaustaviti epidemiju.

Prema njegovim rečima, teško je proceniti kad će virus biti pobeđen, jer to zavisi od mnogo faktora, ali najviše od nas samih.

"U ovom trenutku imamo povoljnije brojke, ali su one i dalje visoke i bilo kakva predviđanja su teška", rekao je Janković za RTS.

On je rekao da, iako je broj novozaraženih u Srbiji stabilan, još nije vreme za ublažavanje epidemioloških mera.

Prema njegovim rečima, još se nisu stekli uslovi za vraćanje publike na sportska takmičenja i nezhvalno je precizirati kad će to biti moguće, a slično je i sa ugostiteljskim objektima.

Zbog povoljnije epidemiološke situacije u zemlji poslednjih dana i Kliničko-bolnički centar Zvezdara nakon tri meseca izlazi iz kovid sistema. Ditektor ove ustanove Petar Svorcan izjavio je danas da su juče otpušteni poslednji pacijenti oboleli od koronavirusa i da je u toku dezinfekcija prostora.

Svorcan je za RTS rekao da se nada da će početkom sledeće nedelje početi sa radom kao non-kovid bolnica, ističući da će u početku zbrinjavati hitne i prioritetne pacijente.

"Hitan prijem će raditi 24 sata. Hitne operacije i maligniteti takođe će krenuti od prvog dana i u toku sledeće nedelje očekujemo da krenemo u punom kapacitetu", naveo je Svorcan.

Prema njegovim rečima, tokom trećeg naleta epidemije u ovoj ustanovi zbrinuto je više od 3.000 kovid pozitivnih pacijenata.

Izvor: Beta, RTS, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article