Kovid19: U Srbiji u poslednja 24 časa novozaražene 1.863 osobe, od posledica infekcije preminulo 14 obolelih

U Srbiji su u poslednja 24 časa registrovane 1.863 osobe novozaražene koronavirusom, od testiranih 12.047. Od posledica infekcije preminulo 14 obolelih, čime je zvaničan broj ukupno preminulih od početka pandemije u Srbiji dostigao 4.085 osoba.

Imunizacija vakcinom Fajzer/Biontek na Beogradskom sajmu Foto: Srđan Ilić
Imunizacija vakcinom Fajzer/Biontek na Beogradskom sajmu Foto: Srđan Ilić

Na respiratorima se nalazi 138 pacijenata, a ukupno je hospitalizovano 3.994.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih zaključno sa današnjim danom potvrđeno je prisustvo virusa kovid 19 kod 359 korisnika i 286 zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Beograd ima najviše novozaraženih koronavirusom – 515, Niš 84, Novi Sad 80, Kragujevac 62, Kruševac 56. Kraljevo ima 49 novoobolelih, Vranje 46, Subotica 44, Šabac 35, Užice 29, Smederevo 26, Valjevo 25, Paraćin 24. Zaječar i Pančevo imaju po 23 nova slučaja, Čačak 21, a Trstenik i Nova Varoš po 20.

"Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 4.966, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 2.088", navodi se u saopštenju.

Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Predsednik Srbije je danas na konferenciji za medije rekao da se država svaki dan bori za vakcine poručujući da se ušlo u proceduru kupovine leka za koronu.

"To su strahovito skupi lekovi. Već smo nešto naručili i mislim da možemo da spasimo 1000, 2000 života", rekao je Vučić i zamolio je ljude da se revakcinišu.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da su priče o masovnoj vakcinaciji stranaca u Srbiji – dezinformacije.

Upitan da li stranci dolaze u Srbiju i plaćaju vakcinaciju, rekao da je to netačno i da je reč o ljudima koji imaju dvojno državljanstvo. A kako na portalu e-Uprave postoji opcija da se prijave strani državljani sa prebivalištem i bez prebivališta u Srbiji, Đerlek je rekao da je to urađeno zbog onih koji su u fazi dobijanja boravišne adrese.

"Postoji grupa stranaca koji su u fazi dobijanja boravišne adrese i onda smo stavili u onom formularu da se i oni mogu prijaviti, da ih ne izuzmemo. Ali se svi moraju pridržavati prioriteta, mi nećemo odustati od operativnog plana, ići ćemo po planu i prioritetu", naveo je.

Od utorka, 9. februara počinje revakcinacija građana koji su vakcinu protiv koronavirusa primili prvog dana masovne imunizacije – 19. januara. I naredne tri nedelje, osim redovne vakcinacije, predstoji i revakcinacija pola miliona građana koji čekaju drugu dozu.

"Mi ćemo, osim punktova koji će raditi revakcinaciju, obezbediti punktove i za vakcine, gde ćemo raditi prvu vakcinaciju građana koji po kriterijumima dolaze na red za imunizaciju", rekao je direktor Kancelarije za IT i eUpravu Vlade Srbije Mihailo Jovanović.

Do sada se za vakcinaciju prijavilo skoro 900.000 građana putem portala eUprava ili kol centra na broj 0800 222 334.

Prema najnovijim podacima, Srbija je i dalje druga u Evropi, a prva u regionu po stopi vakcinisanih na milion stanovnika (75.486). Najviše vakcinisanih je u Ujedinjenom Kraljevstvu (149.420 na milion stanovnika).

U Srbiji su do sada vakcinisane 513.652 osobe.

Izvor: RTS, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article