Kovid19: U Srbiji u poslednja 24 časa novozaražena 1.751 osoba, od posledica infekcije preminuo 21 pacijent

U Srbiji je u poslednja 24 časa testirano 10.961 uzoraka, od čega je 1.751 pozitivno na koronavirus, poslednji su podaci sa sajta covid19.rs. Od posledica infekcije preminuo je 21 pacijent.

Uzorci PCR testova na koronavirus na Torlaku Foto: Srđan Ilić
Uzorci PCR testova na koronavirus na Torlaku Foto: Srđan Ilić

Na respiratorima se nalazi 196 osoba, a ukupno je hospitalizovano 5.409.

„Najviše zaraženih dnevno i dalje je u Beogradu, zatim Novom Sadu i Nišu, a slede ostali gradovi sa ispod 50 novozaraženih“, rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković na konferenciji za medije.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon rekao je da veruje da će epidemiološke mere koje su na snazi ostati nepromenjene do kraja januara iako će, kako je dodao, verovatno u Kriznom štabu biti borba da se nekim objektima produži radno vreme za neki sat.

„Beograd ima oko 600 novozaraženih na dnevnom nivou. To je visok broj. Dakle, ne možemo govoriti o nekom brzom popuštanju. Treba da se, ukupno gledano, spustimo na dvocifren broj da bismo uopšte mogli da pričamo o tome, a mi smo još na četvorocifrenim brojevima, tako da smo još daleko od toga“, ukazao je Kon.

Vakcinacija prvih 1.000 građana, starijih od 75 godina, koji su se prijavili preko portala e-Uprave, počela je danas u domovima zdravlja Vračar, Voždovac, Zemun, Zvezdara, Savski venac, Stari grad, Palilula, Novi Beograd, Čukarica i Rakovica.

U Srbiju sutra stižu prve količine kineske vakcine kompanije Sinofarm, potvrđeno je RTS-u u Vladi Srbije.

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da je obrazovni sistem spreman za početak i da tu nije dolazilo do transmisije virusa zahvaljujući odgovornosti koju su pokazala deca i nastavno osoblje. Ističe da nema razloga da se mala matura ove godine ne sprovede.

„Mlađi osnovci od prvog do četvrtog razreda će pohađati nastavu svakodnevno u školi u manjim grupama, što se tiče starijih osnovaca oni će pohađati naizmenično nastavu neposredno i na daljinu, što se srednjoškolaca tiče oni će kombinovano pohađati nastavu – jedne nedelje u školi, druge nedelje na daljinu“, objasnio je Ružić.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article