Kovid19: U Srbiji u poslednja 24 časa 1.578 novozaraženih, preminulo 20 obolelih, na respiratorima 182 pacijenta

U Srbiji je u poslednja 24 sata koronavirus potvrđen kod 1.578 ljudi od 9.040 testiranih uzoraka, a preminuo je 21 oboleli.

Koronavirus, Infektivna klinika Foto: Srđan Ilić
Koronavirus, Infektivna klinika Foto: Srđan Ilić

Na sajtu covid19.rs saopšteno je da se trenutno u bolnicama širom zemlje nalazi 5.124 pacijenta, a njih 182 je na respiratorima.

U Srbiji je od početka epidemije testiran 2.485.591 uzorak, a zaraza je potvrđena kod 374.111 ljudi. Ukupno je preminuo 3.771 oboleli uz procenat smrtnosti od 1,01 odsto.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih prisustvo virusa kovid-19 potvrđeno je kod 867 korisnika i 476 zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

"Ukupno je izlečeno 4.300 korisnika ustanova socijalne zaštite i 1.787 zaposlenih", navodi se u saopštenju.

Nakon što je u gerontološkom centru u Šapcu pre više od nedelju dana izbilo žarište koronavirusa, situacija u tom gradu se smiruje.

Trenutno je u šabačkoj Opštoj bolnici hospitalizovano 19 korisnika doma za smeštaj odraslih i starih, a Štab za vanredne situacije je na današnjoj sednici saopštio da je poslednja 24 sata preminulo šest pacijenata, od kojih je troje iz Gerontološkog centra.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić najavila je danas da od sutra kreće masovna vakcinacija stanovništva i da su sledeće prioritetne grupu prosvetni radnici, pripadnici MUP-a, Vojske Srbije i predstavnici medija.

Prema njenim rečima, što se imunizacija obavi efikasnije, brže ćemo se vratiti normalnom životu, a kako je rekla, očekuje da ćemo uspeti da se tokom 2021. godine, u zdravstvenom smislu, vratimo u stanje pre pandemije koronavirusa.

One će sutra zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem predsedavati sednicom državnog vrha i Operativnog tima za vakcinaciju koja je najavljena za osam časova. Za sutra je najavljena i sednica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa.

Imunolog Srđa Janković rekao je, uoči sutrašnje sednice Kriznog štaba, da svaka sednica služi da se analizira epidemijska situaicija, nakon čega se daju predlozi mera, te da bi korigovao atmosferu u kojoj na svakoj sednici moraju da budu donete neke mere. Ipak, on je dodao da trenutno nije trenutak za priču o ublažavanju mera.

Istakao je da epidemiolozi i on kao imunolog neće zagovarati popuštanje mera, jer i dalje postoji potencijal da se epidemija rasplamsa, i dalje su visoki brojevi zaraženih, bolnice se nisu ispraznile, a i dalje postoji značaj broj preminulih na dnevnom nivou.

Međutim, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić juče je izjavio da je, u trenutku kada počinje masovna imunizacija stanovništva i kada smo disciplinom svih uspeli da smanjimo broj zaraženih, vreme da razmišljamo o popuštanju mera i da se radno vreme produži bar do 22 sata.

Postupak za sertifikovanje kineske vakcine protiv koronavirusa pri kraju

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva rekao je danas da je ta institucija pri kraju postupak za sertifikovanje kineske vakcine "Sinofarm", a da se uporedo završavaju i postupci za nove količine i nove serije "Fajzerove" i "Sputnjik V" vakcine.

"Bukvalno su sada sati u pitanju. Pri kraju smo postupka za 'Sinofarm', ali se paralelno završavaju postupci i za druge vakcine", rekao je Zelić za TV Prva.

Na pitanje novinara da li to znači da će kineska vakcina biti odobrena do kraja dana i od sutra biti spremna za upotrebu, Zelić je rekao da se nada da će biti tako.

"Žurimo da završimo posao što pre, ali se trudimo da poštujemo tri ključna parametra – kvalitet, efikanost i bezbednost", kaže Zelić.

U Beogradu otvoreni kol-centri za pomoć starijima od 65 godina oko vakcinacije

Sekretarijata za socijalnu zaštitu saopštio je da danas sa radom počinju kol-centri u beogradskim opštinama preko kojih će sugrađani stariji od 65 godina moći da dobiju pomoć prilikom iskazivanja zainteresovanosti za imunizaciju protiv koronavirusa.

Stariji sugrađani preko kol-centara, koji će raditi od osam do 16 časova, mogu da obezbede i prevoz do mesta imunizacije ukoliko im je to potrebno. Brojeve telefona možete pogledati na sledećem linku.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article