Kovid19: U Srbiji u poslednja 24 časa 1.317 novozaraženih, preminulo 20 obolelih

Prema zvaničnim podacima u Srbiji je u poslednja 24 sata od posledica oboljevanja od koronavirusa preminulo 20 osoba. Od poslednjeg preseka stanja testirano je 7.730 uzoraka među kojima je zaraza potvrđena kod 1.317 ljudi.

Koronavirus, Infektivna klinika Foto: Srđan Ilić
Koronavirus, Infektivna klinika Foto: Srđan Ilić

U bolnicama širom zemlje smešteno je 5.304 kovid pozitivnih pacijenata, dok je njih 199 na respiratorima.

Od početka epidemije u Srbiji je preminulo 3.750 ljudi uz procenat smrtnosti od 1,01 odsto.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih prisustvo virusa kovid-19 potvrđeno je kod 873 korisnika i 478 zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

"Ukupno je izlečeno 4.276 korisnika ustanova socijalne zaštite i 1.777 zaposlenih", navodi se u saopštenju.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je, u trenutku kada počinje masovna imunizacija stanovništva i kada smo disciplinom svih uspeli da smanjimo broj zaraženih, vreme da razmišljamo o popuštanju mera, o čemu je razgovarao sa predstavnicima Privredne komore Srbije i privrednika.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je danas da je u kovid bolnicama povoljnija situacija i da važne ustanove, kao što je Ortopedska bolnica na Banjici, izlaze iz kovid sistema.

Đerlek je rekao i da je do juče u 20 časova u Srbiji protiv koronavirusa vakcinisano oko 22.000 ljudi, a da se putem portala e-Uprave za vakcinaciju prijavilo oko 280.000 građana, što je, kako je ocenio, više od očekivanog.

Nakon što je juče u Srbiju stiglo milion doza kineske vakcine kompanije Sinofarm i najava da će tokom sledeće nedelje Fajzer dostaviti novih 19.500 doza, a Rusija oko 250.000 vakcine Sputnjik V, Đerlek je naveo da ćemo pokušati da pojačamo intenzitet imunizacije u toku sledeće nedelje.

Najavio je da će u imunizaciju od sledeće nedelje biti uključeni prosveta i novinari, kao i da se nastavlja u grupama u kojima je započeta.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da nije isključeno da novi soj koronavirusa koji se pojavio na Zapadu dođe i kod nas i da će zaštita od njega zavisiti od naše brzine sprovođenja vakcinacije.

"Mi se nalazimo u nekoj silaznoj putanji kada je reč o brojkama novozaraženih, to je sve niže i niže. Međutim, ako se pojave sojevi sa Zapada, teško je verovati da će drugačije biti nego kod njih. Zato će zaštita od novog soja zavisiti od brzine imunizacije", rekao je Kon za TV Pink.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article