Kovid19: U Srbiji još 5.129 novozaraženih, u poslednja 24 časa preminulo 47 pacijenata

U poslednja 24 časa u Srbiji je testirano 17.460 uzoraka, od čega je 5.129 pozitivno na koronavirus. Preminulo je još 47 pacijenata.

Beogradske ulice tokom pandemije koronavirusa, decembar 2020. Foto: Srđan Ilić
Beogradske ulice tokom pandemije koronavirusa, decembar 2020. Foto: Srđan Ilić

Na respiratorima se nalazi 353 pacijenata, a ukupno je hospitalizovano 9.499.

U ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika i domovima za stare u Srbiji, koronavirusom inficirano je 1.957 korisnika i 912 zaposlenih, saopšteno je danas.

U odnosu na podatke koje je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja objavilo juče, povećan je broj inficiranih korisnika za 67, a zaposlenih za četvoro.

Od početka epidemije od infekcije je izlečeno 2.065 korisnika i 920 zaposlenih u tim ustanovama.

Direktor Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije Marko Ercegovac rekao je ranije danas da je oko trećina zdravstvenih radnika bolesna, ali da većina ima lakšu kliničku sliku.

Član Kriznog štaba Predrag Kon ocenio je da poskupljenje pi-si-ar testa može biti i u funkciji odvraćanja od dolaska u Srbiju, dodao da smo blizu da brojevi primljenih i otpuštenih budu isti i naglasio da će primiti svaku vakcinu koju odobri srpska Agencija za lekove.

Rekao je i da "ako neko misli da medicinski deo Kriznog štaba živi pod diktatom grdno se vara, jer to nije istina".

Imunolog Srđa Janković ocenio je da ako se budemo okupljali iz bilo kog razloga koji je manje važan od života, pogoršaćemo trenutnu epidemiološku situaciju i dočekati sledeću godinu u većoj opasnosti, sa teže obolelim pacijentima od kovida-19.

On je za TV Pink rekao da medicinski deo Kriznog štaba nije za ublažavanje donetih mera, ističući da aktuelna situacija to ni ne dopušta.

"Treba poštovati stare dok su na snazi. Mere vrede ukoliko ih poštujemo", poručio je Janković.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je Srbija spremna da sarađuje sa Rusijom u borbi protiv koronavirusa, ali i u zajedničkoj proizvodnji vakcine.

Kroz nekoliko dana sledi i otvaranje bolnice u Kruševcu. Tokom noći je 1.000 ljudi unosilo opremu i uređivalo krug nove kovid bolnice.

"Očekujemo da će prvi pacijenti ući na Svetog Nikolu", naveo je Zoran Perišić, direktor KC Niš.

Izvor: RTS, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article