Kovid19: U poslednja 24 sata u Srbiji virus potvrđen kod 2.715 osoba, preminulo 39 obolelih

Prema zvaničnim podacima u poslednja 24 sata u Srbiji je od posledica oboljevanja izazvanih koronavirusom preminulo 39 ljudi. Registrovano je još 2.715 slučajeva zaraze, od 11.202 testirana uzoraka.

Teestiranje na koronavirus na Torlaku Foto: Srđan Ilić
Teestiranje na koronavirus na Torlaku Foto: Srđan Ilić

U bolicama širom zemlje smešteno je 7.126 pacijenata, a na respiratorima je 259 obolelelih, saopšteno je na sajtu covid19.rs.

Od pojave prvog slučaja kovida19 u Srbiji su preminule 3.364 osobe, uz procenat smrtnosti od 0,97 odsto. Do sada je testirano 2.331.636 uzorka, a zaraza je potvrđena kod 346.585 ljudi.

Prema poslednjim podacima, najviše novih slučajeva zaraze zabeleženo je u Beogradu – 699. U Novom Sadu je zabeleženo 265 slučajeva zaraze, dok je u Nišu registrovan 131 novi slučaj, prenosi RTS.

Slede Kragujevac sa 87 registrovanih slučajeva zaraze u poslednja 24 sata, Pančevo sa 65, Kraljevo i Šabac sa po 57 i Vranje sa 50 novoobolelih.

U svim ostalim gradovima i opštinama zabeleženo je manje od 50 kovid pozitivnih osoba.

Prema podacima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih koronavirus trenutno je potvrđen kod 1.730 korisnika i 764 zaposlena.

To je blagi pad brojeva u odnosu na juče kada je po podacima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, u tim ustanovama bilo inficirano 1.756 korisnika i 776 zaposlenih.

Kako se navodi u saopštenju, do sada se od posledica oboljevanja oporavilo 3.250 korisnika i 1.395 zaposlenih.

Epidemiolog Predrag Kon ocenio je danas da je oklevanje sa vakcinacijom protiv koronavirusa "nešto najgore" što može da uspori izlazak iz trenutne epidemiološke situacije.

Gostujući na RTS-u, Kon je rekao da vakcina "ne sme da stoji" već da kako stigne u Srbiju, odmah mora da se upotrebi.

"Ovde nema više čekanja. Mene čudi da već nije utrošeno sve što je stiglo. Svaki dan nam je bitan, sve što stigne treba što pre da bude utrošeno", rekao je član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije.

Profesorka Vesna Šuljagić, epidemiolog i načelnica Odeljenja za prevenciju i kontrolu bolničkih infekcija Vojnomedicinske akademije zalaže se za što masovniju vakcinaciju stanovništva, jer se tako, kako kaže, virus stavlja pod kontrolu.

Komentarišući trentuno bolje brojke kad je reč o novozaraženima, profesorka je za RTS rekla da nema opuštanja, i da se zbog komplikacija mora održavati pozornost.

"Moja poruka je, vakcinišite se čim budete mogli, to je svetlo na kraju tunela, bez straha ", zaključila je Šuljagić.

Prema planu Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju protiv koronavirusa ovonedelji prioritet biće vakcinacija zdravstvenih radnika, korisnika i zaposlenih u gerontološkim centrima.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja i direktor ovog tima Mirsad Đerlek rekao je da je planirano da se do kraja nedelje vakciniše oko 11.000 ljudi i da se očekuje da danas u Srbiju stigne 19.500 vakcina kompanije Fajzer-Biontek, prenosi RTS.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article