Kovid19: U poslednja 24 sata u Srbiji preminulo još 35 obolelih, od 11.123 testiranih virus potvrđen kod 1.769 osoba

U Srbiji je u poslednja 24 sata na koronavirus testirano 11.123 građana, od kojih je 1.769 pozitivno, saopšteno je na sajtu covid19.rs. U istom period preminulo je 35 obolelih, čime je broj preminulih od početka pandemije porastao na 3.548 osoba. Ukupno je u Srbiji dosad od koronavirusa obolelo 357.894 osoba.

Trenutno je hospitalozovano 5.911 osoba, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 207 pacijenata.

Koronavirus, Infektivna klinika Foto: Srđan Ilić
Koronavirus, Infektivna klinika Foto: Srđan Ilić

Od jutros je 1.300 zdravstvenih radnika širom Srbije vakcinisano protiv korona virusa, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek

Mirsad Đerlek je naveo da još nema konkretnih informacija kada će u Srbiju stići vakcina protiv kovid19 kineskih proizvođača, ali da očekuje da će tokom januara više hiljada doza biti na raspolaganju.

On je rekao i da priče o tome da zdravstveni radnici navodno odbijaju da se vakcinišu nisu tačne i da se preuveličavaju.

On je dodao da će građani moći da biraju vakcinu, ali da će to zavisiti i od količine vakcina koje će biti na raspolaganju.

Kako je rekao, najbolje bi bilo da se vakciniše oko 3,2 miliona građana kako bi se stekao kolektivni imunitet.

"Operativni plan imunizacije je u tri faze. Minimum koji bi trebalo da vakcinišemo je 1,4 miliona ljudi, a neki optimum ili eto blizu maksimuma je oko tri miliona. Na taj način bismo stekli kolektivni imunitet oko 80 odsto i to bi bilo sasvim dovoljno da kažemo da smo se oslobodili kovida-19", rekao je Đerlek.

Plan Imunizacije u tri faze kojim je predviđena vakcinacija oko polovine stanovništa objavio je Institut Batut.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević rekla je danas da je, zaključno s jučerašnjim danom 1.984 korisnika usluga ili zaposlenih u gerontološkim centrima primilo vakcinu protiv koronavirusa.

"Za sada se punktovi nalaze u 22 državna gerontološka centra i devet privatnih, a planiramo da u svim ustanovima u zemlji sprovedemo vakcinaciju", rekla je Kisić Tepavčević.

I dok se u sve većem broju država registruje novi soj virusa, on u Srbiji još nije pronađen. Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog specijalističkog instituta u Kraljevu Milanko Šekler izjavio je da taj institut sprovodi potragu za "britanskim" sojem korone zbog čega su uzimali uzorke od osoba koje su putovale u instranstvo, po povratku u zemlju, ali da nije nadjen.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article