Kovid19: U poslednja 24 sata u Srbiji preminula 41 osoba

Još 41 osoba je preminula, a kod još 4.512 od 14.079 testiranih u poslednja 24 sata tvrđeno je prisustvo koronavirusa, saopšteno je na sajtu covid19.rs. Trenutno je hospitalizovano 7,116 osoba, a na respiratorima je 252 obolelih. U Srbiji je od izbijanja pandemije zvanično od koronavirusa preminulo 5.231 osoba, dok je dosad registrovano 590.018 obolelih. Današnji broj preminulih identičan je onom od 5. januara.

Vakcinacija protiv koronavirusa u Beogradu Foto: Srđan Ilić
Vakcinacija protiv koronavirusa u Beogradu Foto: Srđan Ilić

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih korona virsom su zaražena 203 korisnika i 307 zaposlenih, saopštilo je danas Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
Kako je navedeno, ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite je 5.441, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 2.518.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (KCS) Milika Ašanin izjavio je da je epidemiološka situacija u Srbiji i dalje ozbiljna i da se u kovid bolnici u Batajnici trenutno leči 900 pacijenata, a na Infektivnoj klinici više od 100 obolelih od kovida19.

Ašanin je rekao da hospitalizovani pacijenti imaju težu kliničku sliku i da duže ostaju na bolničkom lečenju.

U cilju suzbijanja širenja zaraze u Srbiji su na snazi mere prema kojima su zatvoreni ugostiteljski objekti – kafići, restorani, noćni klubovi i barovi kao i tržni centri, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će protivpandemijske mere biti ublažene tek onda kada se steknu uslovi za to i kada epidemiolozi budu saglasni sa tim.

On je apelovao na sve političare da puste Krizni štab da o tome odlučuje bez pritisaka, jer ta odluka nije politička.

Premijerka Ana Brnabić najavila je novu sednicu Kriznog štaba za sutra ili prekosutra, ističući da danas neće zasedati i da su takve najave spekulacije.

Prethodno je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio da će Kriznom štabu u ponedeljak predložiti otvaranje ugostiteljskih objekata.

Zahvaljujući prelasku i starijih osnovaca na onlajn nastavu, prethodnih dana zabeležen „blagi“ pad broja inificiranih među nastavnim i vannastavnim osobljem u školama.

Ministar prosvete Branko Ružić ponovio je danas da škole nisu mesta transmisije virusa i da se deca retko zaražavaju, ali da su „brojke upozoravajuće ako sagledamo opštu populaciju“.

Ružić je za televiziju Pink rekao da je od 145.000 zaposlenih u prosvetnom sistemu Srbije, oko 45.000 „što prijavljeno, što vakcinisano“ protiv koronavirusa.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije Mihailo Jovanović saopštio je da je u Srbiji za tri dana, u četvrtak, subotu i nedelju, vakcinisano više od 22.000 stranih državljana. Među vakcinisanima tokom proteklog vikenda bilo je i 8.500 privrednika iz regiona.

"Vakcinacija stranaca ni u kojoj meri nije omela imunizaciju državljana Srbije, jer je u istom tom periodu vakcinisano više od 28.000 naših građana, i to vakcinama Sputnjik V, Sinofarm i Fajzer", precizirao je Jovanović.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu je precizirao da je u Srbiji do sada dato 2.325.000 vakcina, od toga je 920.000 građana primilo i drugu dozu.

Ministri trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije i Grčke Tatjana Matić i Haris Teoharis potpisali su u Beogradu Zajedničku izjavu o saradnji dva ministarstva tokom i posle pandemije.

Tom prilikom je grčki ministar Teoharis rekao da će za putovanje u tu zemlju iz Srbije biti prihvaćene sve vakcine protiv kovida19, kao i da će se priznavati i PCR i antigenski testovi.

On je dodao da za decu do 10 godina neće biti potrebni testovi na granici, dok će za decu preko 10 godina, a koja neće biti vakcinisana, biti potreban negativan test.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article