Kovid19: U poslednja 24 sata preminulo još 20 osoba, od 11.443 testiranih na virus pozitivno 1.839

U poslednja 24 sata u Srbiji je od posledica infekcije koronavirusom preminulo 20 osoba. U istom periodu testirani su uzorci 11.443 osobe od kojih je 1.839 pozitivno bilo pozitivno na koronavirus, saopšteno je na sajtu covid19.rs. Na respiratorima su trenutno 164 pacijenta. Od prvog registrovanog slučaja u Srbiji je testirano ukupno 2.578.207 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja, među kojima je bilo 389.045 slučajeva kovid pozitivnih. Ukupan broj preminulih u Srbiji je 3.944.

Vakcinacija protiv koronavirusa na Beogradskom sajmu počela je i u hali broj 3 Foto: Srđan Ilić
Vakcinacija protiv koronavirusa na Beogradskom sajmu počela je i u hali broj 3 Foto: Srđan Ilić

Po današnjim podacima, u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih u Srbiji, na koronavirus pozitivan je 651 korisnik i 351 zaposleni, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ministarstvo je navelo da je do danas ukupno izlečeno 4.655 korisnika ustanova socijalne zaštite. Od početka epidemije ukupno je izlečeno i 1.983. osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite.

U privremenoj kovid bolnici u "Štark areni" trenutno je hospitalizovano 255 osoba, izjavio je medicinski koordinator te bolnice, potpukovnik Predrag Bogdanović, i dodao da je broj prijema i otpusta na dnevnom nivou približan, od 20 do 30 pacijenata.

Bogdanović je, kako je preneo RTS rekao da je kroz tu bolnicu od 25. oktobra prošle godine do danas prošlo 2.670 bolesnika od kojih je 2.400 napustilo arenu, dok je oko 200, zbog pogoršanja zdravstvenog stanja, premešteno na intenzivnu negu drugih kovid bolnica.

U Srbiji je nastavljena vakcinacija po planu za imunizaciju. Kako je danas rečeno, dosad je vakcinisano oko 320.000 građana, a najavljeno je i otvaranje novih punktova. Zvaničnici najavljuje da će i u buduće biti nastavljeno s vakcinacijom, uprkos problemima s dostavom vakcina.

Imamo potpisane ugovore na 6,5 miliona vakcina, ali vakcina jednostavno nema, izjavio je Zoran Gojković, sekretar za zdravstvo AP Vojvodine za TV Pink.

Direktor farmaceutskog udruženja "Inovia" Bojan Trkulja rekao je za RTS da Fajzerova vakcina stiže u Srbiju na nedeljnom nivou. Ističe da je bilo kašnjenja, ali da će do kraja februara biti isporuka po dinamici koja je bila i planirana.

Tri nedelje nakon prve doze biće revakcinisani svi koju su se vakcinisali, rekla je za N1 ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević i dodala da doza ima za sve.

S problemom nedostatka i isporuke vakcina susreće se i Evropska unija. Proizvođač vakcina AstraZeneca odbio je da prisustvuje sastanku najviših zvaničnika EU koji je zakazan za sredu uveče usred eskalirajućeg spora oko proizvodnih nedostataka, izjavio je zvaničnik Komisije, a prenosi sajt Politiko.

Komisija zahteva više informacija o predviđenom smanjenju isporuka EU za 60 odsto u prvom kvartalu 2021. godine.

U svetu je od koronavirusa umrlo 2.159.155 osoba dok je zaraženo više od 100.236.600 ljudi, prenela je danas agencija Frans pres novi bilans prikupljen do 11.00 (GMT).

Broj zvanično zaraženih ne odražava realan broj inficiranih, pošto mnoge zemlje testiraju samo pacijente kojima je potrebno bolničko lečenje.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article