Kovid19: Preminulo još 28 obolelih, pozitivna gotovo trećina testiranih

Prema zvaničnim podacima u Srbiji je u poslednja 24 sata koronavirus odneo 28 života, dok su zaražene 4.634 osobe, među 15.265 testiranih uzoraka. Na sajtu covid19.rs saopšteno je da se trenutno u bolnicama nalazi 4.516 kovid pozitivnih pacijenata, od kojih je 219 na respiratorima. Sednica Kriznog štaba na kojoj će se raspravljati o novim merama biće održana sutra, najavila je predsednica Vlade Ana Brnabić.

Vakcinacija protiv koronavirua u Belekspocentru u Beogradu Foto: Srđan Ilić
Vakcinacija protiv koronavirua u Belekspocentru u Beogradu Foto: Srđan Ilić

Od početka epidemije u Srbiji je testirano 3.164.313 uzoraka, a zaraza je potvrđena kod 520.911 ljudi. Ukupno je preminulo 4.747 osoba, uz procenat smrtnosti od 0,91 odsto.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je da je u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih trenutno kod 196 korisnika i 257 zaposlenih potvrđeno prisustvo koronavirusa.

Kako se navodi do sada se od posledica zaražavanja oporavilo 5.350 korisnika i 2.390 zaposlenih. Spisak ustanova u kojima je potvrđeno prisustvo kovida19 možete pogledati na sledećem linku.

Iako se na početku epidemije smatralo da majke ne mogu da prenesu zarazu na dete, prema rečima pedijatra-kardiologa Vladislava Vukomanovića, ispostavilo se da je u nekim slučajevima prenos ipak moguć.

On je za TV Prva potvrdio da su na Institut za majku i dete u Beogradu dve bebe od 13 i 15 dana, čije su majke bile kovid-pozitivne, prebačene iz Kliničko-bolničkog centra (KBC) „Dr Dragiša Mišović“ jer su pozitivne na koronavirus.

Naglasio je da su obe bebe dobrog zdravstvenog stanja, a da je jedna primila male doze kiseonika.

Tokom vikenda na snazi su bile pooštrene mere, koje su podrazumevale zatvaranje svih ugostiteljskih objekata, prodavnica (osim prodavnica prehrambene delatnosti), kozmetičkih i frizerskih salona, salona lepote, kladionica, kockarnica, dečijih igraonica, teretana, sportskih objekata, a od danas uz srednjoškolce, koji su od prošle nedelje na onlajn nastavi, na praćenje časova na daljinu kreću i stariji osnovci.

Broj zaraženih i posle dva vikenda u kome je došlo do zatvaranje ne prestaje da raste, a raste i broj hospitalizovanih.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Niš Zoran Perišić izjavio je danas da građani Srbije mogu da pobede kovid zatvaranjem "ciklusa kretanja virusa i vakcinacijom".
Prema njegovim rečima, potrebno je nešto učiniti jer se broj osoba zaraženih koronavirusom neprekidno uvećava.
"Treba nešto učiniti, a ako je to nešto da zatvorimo državu na dve nedelje, da zatvorimo grad na dve nedelje, onda hajde da to uradimo, jer taj ciklus virusa traje dve nedelje. Ukoliko u te dve nedelje ne nađe domaćina virus će nestati", rekao je Perišić u Gradskoj kući u Nišu.
On je naveo da je "to ono što traži medicinski deo Kriznog štaba".

O novim merema protiv pandemije koronavirusa sutra će, kako je najavila premijerka Srbije Ana Brnabić, raspravljati Krizni štab.

Prethodno je RTS preneo da sednice Kriznog štaba danas neće biti i da će Vlada usvojiti odluku o novim merama.

Brnabić je juče nagovestila da će mere biti pooštrene, ali je istakla da će se videti šta je moguće i najpametnije da se uradi.

Ona je juče održala konsultacije sa medicinskim delom Kriznog štaba, a struka je, prema rečima epidemiologa Predraga Kona, ostala pri stavu da epidemiološke mere moraju da budu pooštene.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije medicinski deo nedeljama traži pooštrene epidemiološke mere i smatraju da su dvodnevna zatvaranja koja su primenjena prethodna dva vikenda nedovoljni za suzbijanje virusa.

Da vikend mere nisu uticale da pacijenata sa koronavirusom bude manje, stav je medicinskog koordinatora kovid bolnice u Areni Predraga Bogdanovića.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je danas da poštuje napore premijerke Ane Brnabić da pronađe kompromis između zahteva medicinskog dela Kriznog štaba i ekonomije, ali je ocenio da „svako zaoštravanje mera znači ekonomsku štetu i gubitak radnih mesta“.

Istakao je da se tokom vikenda, kada nije radio nijedan ugostiteljski objekat, videlo da je organizovano veoma mnogo privatnih žurki, preneo je Beoinfo.

Vesić je najavio da će gradske vlasti podneti zahtev Kriznom štabu za subijanje epidemije virusa korona da građanima koji su revakcinisani bude dozvoljeno da prisustvuju najpre utakmicama, a kasnije i manifestacijama poput koncerata.

On je dodao da Grad Beograd predlaže da se oštro kontrolišu postojeće mere, da se ne uvode nove restrikcije, te da se vodi kampanja za vakcinaciju građana.

Najnoviji podaci Vlade Srbije pokazuju da je u Srbiji do sada dato 2.007.650 doza vakcina protiv koronavirusa, a 782.668 osoba primilo je i drugu dozu, čime je Srbija prva u Evropi i regionu po broju revakcinisanih na milion stanovnika.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović izjavila je da se za vakcinaciju preko portala eUprava do sada prijavilo 1,36 miliona građana, ocenivši da da to nije dovoljno i da je neophodno da se više građana prijavi tim putem za vakcinaciju.

Dodala je i da su mobilni timovi obišli 124 romska naselja u 29 lokalnih samouprava kako bi prijavili stanovnike tih nestandardnih naselja za vakcinaciju.

„Nismo zaboravili ni beskućnike i tek će se po završetku ove zdravstvene krize videti koliko smo vodili računa o svim građanima, posebno o marginaliovanim grupama“, istakla je ona.

Govoreći o tome kako doći do najudaljenijih sela, ministarka je za RTS rekla da su krenuli od ovog vekenda da se u gradovima vakcinišu ljudi koji nemaju zakazane termine, a stariji su od 60 godina, ističući da su za sve one koji se nisu prijavili otvoreni su punktovi bez termina.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović pozvao je danas i sve poljoprivrednike da se vakcinišu, ističući da je to jedini način da se zaštiti zdravlje stanovništva i ostvari poljoprivredna proizvodnja kao prošle godine.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article