Kovid19 potvrđen kod radnika ili korisnika 115 ustanova socijalne zaštite

Broj ustanova socijalne zaštite u koje je ušao koronavirus ne prestaje da raste, pa je tako prema najnovijem izveštaju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja trenutno kovid19 potvrđen u 115 ovih ustanova.

Gerontološki centar u NIšu Foto Insajder
Gerontološki centar u NIšu Foto Insajder

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, u ovom trenutku zaraženo je 669 korisnika i 398 zaposlenih, čime je više nego dupliran broj inficiranih u odnosu na pre 10 dana, kada je među korisnicima bilo 295, a među zaposlenima 182 zaražena.

Lista ustanova u kojima je kod nekog od korisnika ili zaposlenih potvrđen virus svakog dana je sve duža, a na njoj se na današnji dan nalazi 115 ustanova širom zemlje.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević je pre nekoliko dana rekla da se uprkos rigoroznim kontrolama u ustanovama socijalne zaštite koje se sprovode od početka epidemije, dešava da dođe do unošenja virusa, ali da se inicijalni slučajevi vrlo brzo se prepoznaju i da se adekvatno reaguje.

Ona je tada navela da je u tom trenutku virus potvrđen u oko 40 odsto svih ustanova, naglašavajući da se ugalvnom radi o sporadičnim slučajevima bolesti gde se na vreme prepoznalo i odmah reagovalo.

Od juče je među ustanovama u koje je virus i pored rigoroznih mera uspeo da uđe i Gerontološki centar Niš u kome je, kada je zaraza prvi put potvrđena početkom aprila, od posledica oboljevanja preminulo više 50 korisnika, zbog čega se u pritvoru nalazi tadašnji direktor ustanove Milan Stevanović.

Protiv njega je podignuta optužnica koja ga tereti za nepreduzimanje mera za sprečavanje širenje zaraze kovid19 u Gerontološkom centru, usled čega je preminula 51 osoba

Ovo nije jedino hapšenje zbog sumnje u nepravilnosti rada centara za smeštaj starih lica. Sredinom maja, uhapšena je I direktorka Doma za stara lica „Radost“ u Negotinu, takođe zbog sumnje da nije preduzela propisane i potrebne mere za sprečavanje širenja koronavirusa u toj ustanovi.

Nakon ovog slučaja Ministarstvo je negotinskom domu za smeštaj odraslih i starijih ''Radost'' zabranilo rad.

Početkom novembra novo žarište koronavirusa buknulo je u Domu za stara lica "Topalović" u Kladovu gde je od ukupno 79 korisnika zaraženo njih 48, uz još devetoro zaposlenih. Ovaj dom se i posle ti nedelje od izbijanja epidemije nalazi na listi onih u kojima je prisutan kovid19.
Pitanja Insajdera da li je povodom ovog slučaja izvršen inspekcijski nadzor Ministarstva kako bi se utvrdilo kako je virus ušao u ovu ustanovu, da li je bilo propusta i kršenja epidemioloških mera i ko je za to odgovoran, ostala su bez odgovora.

Ministarstvo nije odgovorilo ni na pitanje da li je u još nekoj od ustanova socijalne zaštite i domova za smeštaj odraslih i starih registrovano žarište.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article