Kovid19: Od posledica infekcije u poslednja 24 časa preminulo 39 obolelih, virus potvrđen kod još 2.846 osoba

U Srbiji je u poslednja 24 časa koronavirusom novozaraženo još 2.846 osoba, od ukupno 14.193 testiranih. Od posledica infekcije preminulo je 39 obolelih.

Pacijenti ispred kovid ambulanti na Voždovcu tokom pandemije koronavirusa, mart 2021. Foto: Srđan Ilić
Pacijenti ispred kovid ambulanti na Voždovcu tokom pandemije koronavirusa, mart 2021. Foto: Srđan Ilić

Na respiratorima se nalazi 239 pacijenata, a ukupno je hospitalizovano njih 7.187.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih u Srbiji, virusom korona inficirano je 239 korisnika i 261 zaposleni, saopšteno je danas.

Beba koja je pre nedelju dana dovezena iz Kraljeva u kragujevački Univerzitetski Klinički centar, gde joj je potvrđena infekcija koronavirusom, priključena je na respirator i njeno stanje nije stabilno, rečeno je agenciji Beta u Centru za neonatologiju.
Zamenica direktora tog Centra Dragana Savić je rekla da se stanje novorođenčeta teško i da se "komplikuje".

Ona je navela da je beba rođena prošlog petka, a nekoliko sati po rođenju prebačena je u Klinički centar u Kragujevcu gde joj je potvrđeno prisustvo koronavirusa.

Podaci su skoro identični onima koje je juče objavilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a po kojima je bilo 240 korisnika i 262 zaposlena kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa.

Od 19. aprila počinju da rade škole, u koje se vraćaju đaci starijih razreda osnovnih škola i srednje škole, saopštio je danas epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon.

Kon je nakon sednice Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa kazao da je odlučeno da se, kao podrška turizmu, izjednači cena PCR testiranja na virus za strane i domaće državljane. Naveo je da je odlučeno da pripreme za održavanje Beogradskog maratonu u junu mogu da počnu.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojićić izjavio je danas da je "trenutno broj pozitivnih osoba na koronu u padu, kao i broj pacijenata u bolnicama", ali da misli da je "još uvek rano za neko ozbiljnije popuštanje mera i preteranu relaksaciju".

Popović: Plan da se na Torlaku u prvom periodu proizvede četiri miliona doza Sputnjika

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Ruskom Federacijom Nenad Popović izjavio je danas da je planirano da se u prvom periodu na "Torlaku" proizvede četiri miliona doza vakcina "Sputnjik".

Popović je u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da je na Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" napunjeno po 3.000 bočica komponenti 1 i 2 vakcine "Sputnjik".

"Po 1.100 od svake komponente se šalje u Moskvu na Institut "Gamaleja", gde će biti 21 dan i specijalisti će analizirati komponente i doneti odluku o tome da li je "Torlak" spreman da otpočne proizvodnju", objasnio je on.

Prema njegovim rečima, ukoliko sve bude kako treba, krajem maja će otpočeti proizvodnja.

Supstanca koja će se dopremati u "Torlak" biće iz "Gamaleje" i ona će na specijalan način biti transportovana u Beograd, naveo je ministar i izrazio nadu da će početkom juna biti vakcinisani prvi građani vakcinom napravljenom u Srbiji.

On je podvukao da će se u narednom periodu sa stručnjacima iz Rusije raditi na studiji izvodljivosti šta je sve potrebno "Torlaku", ističući da je u posetu Srbiji pozvao ministra industrije i trgovine Ruske Federacije Denisa Manturova kada na "Torlaku" otpočne proizvodnja cepiva.

RTS prenosi i da bi Srbija početkom maja trebalo da dobije prve isporuke vakcina preko programa donacija koji finansira EU.

Povodom koordinacije isporuka vakcina iz EU za zemlje Zapadnog Balkana, održan je i video-sastanak evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija i ministara zemlja Zapadnog Balkna.

"Sa ministrima spoljnih poslova i ministrima za zaduženim za evropske integracije razgovarao sam o poslednjim koracima koji treba da osiguraju isporuke vakcina protiv kovida 19 regionu kako bi se pomogla vakcinacija medicinskih radnika i najugroženijih grupa", objavio je Vrahelji na Tviteru.

Iz EU naglašavaju da nastavljaju svoju podršku partnerima na Zapadnom Balkanu.

Vakcine iz EU, čija bi prva isporuka trebalo da bude početkom maja, biće finasiranje u potunosti iz fondova EU, za šta je izdvojeno 70 miliona evra bespovratih sredstva. Istovremeno, EU je jedan od najvećih donatora i međunarodnog instrumenta za nabavku vakcina Kovaks, preko koga je u Srbiju već stiglo 56.700 doza vakcine Astara-Zeneke, navodi se u Briselu.

PKS: Zbog koronavirusa s posla odsutno 3,6 odsto radnika

Oko 3,6 odsto radnika odsutno je s posla zbog korona virusa, pokazala je anketa Privredne komore Srbije, koja je obuhvatila 1.186 kompanija sa 388.795 zaposlenih.

Kako navodi PKS, da odsustvuje 3,6 odsto radnika pokazuje presek od 14. aprila, dok je nedelju dana pre toga odsustvovalo 3,7 odsto zaposlenih.

Najviše odsutnih je i dalje u kompanijama do 100 zaposlenih, dok je u kompanijama sa više od 500 radnika situacija povoljnija.

Najviše obolelih je iz Užica, Novog Sada i Niša, a najmanje ih u Somboru, Požarevcu i Sremskoj Mitrovici.

Izvor: RTS, Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article