Kovid19: Na respiratorima 349 osoba, preminuo 51 oboleli, na virus u Srbiji u poslednja 24 sata pozitivno još 4.910 testiranih

U Srbiji je na koronavirus u poslednja 24 sata testirano 16.740 uzoraka, od čega je zaraza potvrđena kod 4.910 ljudi. Preminuo je još 51 pacijent. Danas je zasedao Krizni štab, ali nakon sednice članovi nisu davali izjave za medije pa mere koje će u buduće biti na snazi nisu još poznate.

Beogradske ulice tokom pandemije koronavirusa, decembar 2020. Foto: Srđan Ilić
Beogradske ulice tokom pandemije koronavirusa, decembar 2020. Foto: Srđan Ilić

Na respiratorima se nalazi 349 pacijenata, a ukupno je hospitalizovano 9.544.

Od početka epidemije u Srbiji je urađeno 2.118.129 testova, kovid19 registrovan je kod 292.640 ljudi, a preminulo je 2.580 osoba.

Kako je objavljeno na sajtu covid19.rs procenat smrtnosti iznosi 0,88 odsto.

U ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika i domovima za odrasle i stare u Srbiji, koronavirusom inficirano je 1.926 korisnika i 887 zaposlenih, saopšteno je danas.

Od početka epidemije od infekcije su izlečena 2.123 korisnika i 956 zaposlenih u tim ustanovama.

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije dala je saglasnost za uvoz Fajzerove i BioNTekove vakcine protiv koronavirusa, javio je RTS.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je danas da prve doze ove vakcine stižu u Srbiju u ponedeljak ili utorak, i da će u prvoj tranši stići nešto manje od 5.000 doza koje će primiti korisnici staračkih domova.

Premijerka Ana Brnabić je danas međutim izjavila da se isporuka prvih doza očekuje do kraja godine i da se sada samo čeka "od partnera" iz te kompanije datum prve isporuke.

"Pored toga razgovaramo, i u ovom trenutku imamo potpisane ugovore sa kineskim Sinofarmom i sa ruskim Gamalej institutom za vakcinu Sputnjik V", rekla je premijerka i dodala da Srbija razgovara i sa "partnerima" iz EU.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji rekao je da je danas da se radi na tome da vakcine zemljama Zapadnog Balkana budu na raspolaganju kada počne i raspodela u EU.

"Radimo na tome da osiguramo da vakcine protiv kovida19 budu dostupne Zapadnom Balkanu pravovremeno kada budu počele da se raspodeljuju u EU", napisao je Varheji na Tviteru.

Krizni štab za suzbijanje koronavirusa danas je zasedao, a nakon okončane sednice članovi nisu davali izjave, a očekuje se da će biti saopštene na konferenciji za medije u 15 časova. Ranije uvedene restriktivne mere ističu danas, a državni sekretar u ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da su one počele da daju rezultate.

Od juče se u apotekama mogu kupiti kućni testovi na koronavirus. Direktorka Apoteke "Beograd" Jasminka Bjeletić izjavila je da su ovi testovi vrlo jednostavni za upotrebu, ali da je preporučeno da ga ipak koristi osoba koja ima zdravstveno obrazovanje.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article