Kovid19: U poslednja 24 sata u Srbiji preminulo još 17 osoba, među testiranima 3.866 novozaraženih

U Srbiji je u poslednja 24 sata od posedica infekcije koronavirusom preminulo još 17 osoba, a virus je utvrđen kod 3.866 od 15.769 testiranih, saopšteno je na sajtu covid19.rs. Hospitalizovano je 4.109 obolelih, a na respiratorima je 173 pacijenta.

Infektivna klinika Kliničkog centra Srbije, koronavirus Foto: Srđan Ilić
Infektivna klinika Kliničkog centra Srbije, koronavirus Foto: Srđan Ilić

Ukupno je od početka epidemije od posledica virusa po zvaničnim podacima preminulo 4.508 osoba.

U ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika i u domovima za smeštaj odraslih i starih od korona virusa trenutno je 157 obolelih korisnika i 233 zaposlena, saopštilo je danas Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Od početka pandemije od kovida je izlečeno 5.314 korisnika ustanova socijalne zaštite i 2.321 zaposleni u njima, navodi se u saopštenju.

Broj kovid pozitivnih u Srbiji poslednjih dana konstantno raste, a broj prijema u bolnicama je veći od broja otpusta. Epidemiološka situacija pogoršana je gotovo u svim gradovima i opštinama u zemlji. Broj novozaraženih najveći je u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša izjavio je danas da je epidemiološka situacija u Srbiji pogoršana zbog kombinacije nesprovođenja epidemioloških mera i prisustva novih sojeva koronavirusa u zemlji.

Koordinator privremene bolnice u beogradskoj Štark Areni Vlado Batnožić izjavio je da je u toj ustanovi "konstantan priliv pacijenata", tako da je juče i noćas primljeno 39, a otpušteno 18, kao i da je tu trenutno 386 pacijenata.

Iako su predstavnici Medicinskog dela Kriznog štaba najavili donošenje novih mera i tražili deset dana “zatvaranja”, mere još nisu usvojene, a prema najavama Krizni štab i Vlada bi sutra trebalo da donesu odluku. Deo Kriznog štaba je zahtevao uvođenje vanredne situacije i policijskog sata. Tome se ponovo usprotivio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

“Mećemo dopustiti i ne možemo da se složimo sa uvođenjem nulte tolerancije na život, a to bi se i dogodilo ukoliko bi bio prihvaćen predlog o uvođenju policijskog časa, odnosno da sedam ili deset dana u Beogradu i Srbiji ništa ne radi", izjavio je Vesić.

Istovremeno, nastavljena je i vskcinacija građana u Srbiji. Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je u Srbiji jutros pređen broj od milion vakcinisanih građana. Istakla je da je vakcinisano 95 odsto prijavljenih iz prioritetnih grupa i pozvala sve ljude, svih starosnih dobi, da se prijave.

Ana Brnabić je istakla da se Srbija približava broju od milion i 600.000 ukupno obavljenih vakcinacija.

"Mi očekujemo sutra još 500.000 'Sinofarmovih' vakcina, očekujemo u ponedeljak sledeći kontingent 'Fajzerovih' vakcina i očekujemo da uskoro dobijemo i ruske vakcine. Tako da će vakcina biti dovoljno, ovo je pravi način da se izborimo protiv koronavirusa", naglasila je Brnabićeva.

Dolazak 300.000 vakcina iz programa kovaks danas je najavljeni nakon susreta ministara spoljnih poslova Nemačke i Srbije Hajka Masa i Nikole Selakovića.

Broj obolelih od kovida19 je u Evropi prošle nedelje porastao za sedam odsto, nakon što je prethodnih šest sedmica bio u padu, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija. Zabeleženo je više od milion novih slučajeva virusa korona, posebno u Istočnoj i Srednjoj Evropi, ali i u nekim zapadnoevropskim državama. Rast broja zaraženih je registrovan u više od polovini evropskih zemalja, prenosi AP.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article