Kovid 19: U poslednja 24 sata u Srbiji preminule 25 osobe, virus potvrđen kod još 4.226 obolelih

U poslednja 24 sata koronavirus je potvrđen kod 4.226 od testiranih 12.149 osoba, a od posledica infekcije preminulo je još 25 obolelih, saopšteno je na sajtu covid19.rs.

Infektivna klinika Kliničkog centra Srbije, koronavirus Foto: Srđan Ilić
Infektivna klinika Kliničkog centra Srbije, koronavirus Foto: Srđan Ilić

Na lečenju u bolnicama je 4.479 zaraženih, a od njih se 207 nalazi na respiratorima. Prema zvaničnim podacima, od izbijanja epidemije preminulo je 4.719, a bolest je registrovana kod ukupno 516.277 osoba.

U ustanovama socijalnе zaštitе i domovima za smеštaj odraslih i starih prisustvo virusa kovid 19 potvrđеno jе kod 194 korisnika i 263 zaposlеnih, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja.

Od početka epidemije od kovida je izlečeno 5.347 korisnika i 2.373 zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite, navodi se u saopštenju.

Vlada Republike Srbije, na predlog Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid 19, usvojila je nove mere za suzbijanje epidemije, koje su na snazi od petka u 21 sat do ponedeljka u 6 sati ujutru.

Zatvoreni su svi ugostiteljski objekti, sve prodavnice (osim prodavnica prehrambene robe), kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, kladionice, kockarnice, dečje igraonice, teretane, sportski objekti.

Od ponedeljka, učenici viših razreda osnovnih škola prelaze na onlajn nastavu, dok se za učenike srednjih škola ovaj vid nastave produžava i na narednu sedmicu.

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da će danas imati sastanak sa medicinskim delom Kriznog štaba i istakla da će mere protiv koronavirusa morati da budu pooštrene.

"Sigurno ćemo morati da pooštrimo mere, ali videćemo šta je moguće da uradimo i šta je najpametnije da uradimo“, rekla je Brnabić.

Ona je najavila da sutra stižu dodatne količine Fajzerove vakcine, a tokom nedelje i nove zalihe vakcine "sputnjik V".

Vršilac dužnosti direktora Kliničkog centra Kragujevac Predrag Sazdanović izjavio je da "stižu na naplatu" odlasci na turističke destinacije, u banje i na planine i da će takva epidemiološka situacija sa zarazom korona virusa trajati verovatno do polovine aprila.

On je naveo da je trenutno u bolnici u Kragujevcu 220 pacijenata sa ozbiljnim upalama pluća i komplikacijama, da čak 200 osoba mora da dobije visok protok kiseonika, dok je trećina bolesnika na intenzivnoj nezi, na invazivnoj ili neinvazivnoj ventilaciji.
"Takvu situaciju nismo imali ni u decembru, kada se beležio veliki broj obolelih od korone", naglasio je Sazdanović.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article