Kovid 19: U poslednja 24 sata u Srbiji preminule 24 osobe, virus utvrđen kod još 4.092 obolelih

U poslednja 24 sata koronavirus je potvrđen kod 4.092 od testiranih13.994 osoba, a od posledica infekcije preminulo je jpoš 24 obolelih, saopšteno je na sajtu covid19.rs.

Na lečenju u bolnicama je 4.445 zaraženih, a od njih se 205 nalazi na respiratorima. Prema zvaničnim podacima, od izbijanja epidemije preminulo je 4.694, a bolest je registrovana kod ukupno 512.051 osoba.

Vakcinacija protiv koronavirusa  pripadnika Vojske Srbije na Beogradskom sajmu Foto: Srđan Ilić
Vakcinacija protiv koronavirusa pripadnika Vojske Srbije na Beogradskom sajmu Foto: Srđan Ilić

U ustanovama socijalnе zaštitе i domovima za smеštaj odraslih i starih prisustvo virusa kovid 19 potvrđеno jе kod 192 korisnika i 260 zaposlеnih, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja. Spisak ustanova u kojima j epotvrđeno prisustvo virusa možete videti na sledećem linku.

Vlada Republike Srbije, na predlog Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid 19, usvojila je nove mere za suzbijanje epidemije, koje su na snazi od petka u 21 sat do ponedeljka u 6 sati ujutru.

Zatvoreni su svi ugostiteljski objekti, sve prodavnice (osim prodavnica prehrambene robe), kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, kladionice, kockarnice, dečje igraonice, teretane, sportski objekti.

Od ponedeljka, učenici viših razreda osnovnih škola prelaze na onlajn nastavu, dok se za učenike srednjih škola ovaj vid nastave produžava i na narednu sedmicu.

Član Kriznog štaba epidemiolog Predrag Kon danas je rekao da je virus toliko svuda oko nas, da je jednostavno nemoguće zaustaviti ga bez drastičnih mera.

"Mi smo prethodno tražili sedam dana zatvaranja kao apsolutni minimum. Sada se to povećava, pa je minimum 10 do 14 dana", dodao je Kon.

Uprkos merama, sinoć je u Beogradu osam ugostiteljskih objekata radilo, a najveći broj gostiju zatečen je u lokalu na Dorćolu, navodi za RTS zamenik šefa komunalne milicije Beograda Darko Dujović.

Vakcinacija bez prethodne prijave putem e-Uprave ili kontakt centra, biće organizovana tokom vikenda u sedam gradova u Srbiji za građane starije od 60 godina u Subotici, Čačku, Kraljevu, Novom Pazaru, Leskovcu, Nišu i Novom Sadu.

I dok u Srbija traje imunizacija kineskim Sinofarm vakcinama, ruskim Sputnjik V, Fajzer Biontek i AstraZeneka, Evropska unija najavljuje mogućnost uvođenja “kovid pasoša” o vakcinaciji protiv koronavirusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije koje bi trebalo da važe samo za cepiva čiju je delotvornost ustanovila Evropska agancija za lekove (EMA). Zasad su to Fajzer/Biontek, Moderna, AstraZeneka i Džonson-Džonson.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article