Kosovski ministar optužio Srbiju da organizovano dovodi migrante do Kosova

Ministar unutrašnjih poslova Kosova, Agim Veljiu, optužio je vlasti Srbije da poslednjih godina organizovano okupljaju i prevoze migrante do Kosova, kako bi ilegalno tamo prešli.

Migranti u Blizini granice BiH i Hrvatske Foto: AP Photo/Amel Emric
Migranti u Blizini granice BiH i Hrvatske Foto: AP Photo/Amel Emric

Veljiu je u pismu šefu kancelarije EU na Kosovu Tomašu Šunjogu, naveo da se i druge države Jugoistočne Evrope suočavaju s povećanim brojem ilegalnih migranata koji u većini slučajeva koriste Kosovo za tranzit do zemalja Evropske unije.

Izneo je da su kosovske vlasti od migranata saznale da ih se oko 400 već okupilo kod Preševa da bi bili transportovani još bliže Kosovu.

"Štaviše, oni su izjavili da je nad njima vršeno fizičko nasilje, a pored toga, zaprećeno im je nasiljem ako ponovo pokušaju da se vrate na teritoriju Srbije. O takvim akcijama spskih vlasti je izveštavano u raznim medjunarodnim medijima", rekao je Veljiu.

Dodao je da je takvo delovanje Srbije suprotno medjunarodnim konvencijama koje garantuju ljudska prava i tretman migranata.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article