Kosovski ministar ekonomije: Srbija blokira Kosovo u prekograničnom prenosu struje

Ministar ekonomije i zaštite životne sredine Kosova Bljerim Kući danas je na sastanku Saveta ministara Energetske zajednice (EZ) optužio Srbiju da blokira Kosovo u prekograničnom prenosu struje.

Ilustracija: Srbija, Kosovo
Foto: Ilustracija / Srbija, Kosovo

Kako je saopšteno iz tog ministarstva, Kući je na sastanku koji se održava pod predsedavanjem Crne Gore, govorio o trenutnoj situaciji nakon kosovske energetske nezavisnosti uz tvrdnje da Srbija blokira prenos.

"Dok govorimo o regionalnoj integraciji energetskog tržišta, Srbija je blokirala moju zemlju za 60 odsto prekograničnog prenosnog kapaciteta", rekao je Kući.

Ocenio je da su to neprihvatljive akcije Srbije koje bi trebalo da sankcioniše EU, jer u suprotnom zajedničko opredeljenje u Ugovoru o energetskoj zajednici gubi smisao.

Član Upravnog odbora Kosovskog sistema prenosa i tržišta električne energije (KOSTT) Nebih Zarići je 15. decembra izjavio da je Srbija, odmah nakon početka nezavisnog rada energetskog sistema Kosova zaustavila uvoz 500 megavata električne energije.

Zarići je za radio Slobodna Evropa rekao da je taj uvoz struje dogovoren u skladu sa sporazumom postignutim između vlasti Kosova i Severne Makedonije, o snabdevanju iz energetskih kapaciteta te zemlje.

Od ponedeljka, 14. decembra, koovski operator KOSTT deluje kao nezavisan i kontroliše energetske granice Kosova.

Izlazak Kosova iz regulatornog bloka EMS (Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija) i njegovo uključivanje u blok sa Albanijom predviđen je sporazumom između KOSTT-a i Evropske mreže operatora prenosnog sistema za energiju (ENTSO), koji je potpisan u junu i stupio je na snagu 29. septembra.

Ni tri dana nakon što je KOSTT preuzeo snabdevanje severa Kosova strujom, srpski zvaničnici ne komentarišu ovu vest.

Juče je o ovome predsednik Srbije Aleksadandar Vučić razgovarao s predstavnicima kosovskih Srba ali o zaljučci nisu poznati. Iako su bile najavljene, izjave za medije su izostale, a iz Kancelarije za KiM je saopšteno da će javnost o svim konkretnim zaključcima biti obaveštena u naredna 72 sata, nakon dodatnih konsultacija sa svim predstavnicima srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, kao i relevantnim predstavnicima međunarodne zajednice.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice (EZ) Janez Kopač prošle nedelje je najavio današnju konferenciju i rekao da će Ministarski savet razmotriti i slučaj Srbije zbog kršenja pravila EZ zbog toga što nije razdvojila delatnosti operatora gasa Jugorosgaz transporta.

Iako je zakon o energetici na osnovu kojeg je ovo trebalo biti učinjeno usvojen još 2015, Vlada Srbije je plan za reorganizaciju kojom bi bile ispunjene obaveze usvojila pre dva dana, na sednici održanoj 10. decembra.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article