Koronavirusom zaraženo još 5.297 građana Srbije, u poslednja 24 sata preminulo 37 obolelih

Prema zvaničnim podacima u Srbiji je u prethodan 24 sata preminulo 37 ljudi, dok je koronavirus potvrđen kod još 5.297 građana među 17.684 testirana uzorka.

Beogradske ulice tokom epidemije koronavirusa, februar 2021. Foto: Srđan Ilić
Beogradske ulice tokom epidemije koronavirusa, februar 2021. Foto: Srđan Ilić

Trenutno se u bolnicama širom zemlje nalazi 6.349 kovid pozitivnih pacijenata, od kojih je 243 na respiratorima, podaci su Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ objavljeni na sajtu covid19.rs.

Od početka epidemije u Srbiji su urađena 3.313.232 testa, a zaraza je potvrđena kod 566.669 ljudi. Ukupno je preminulo 5.039 obolelih, uz procenat smrtnosti od 0.89 odsto.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je danas da je u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih koronavirus trenutno potvrđen kod 178 korisnika i 302 zaposlena.

Do sada se, prema podacima Ministarstva, od posledica oboljevanja oporavilo 5.414 korisnika i 2.475 zaposlenih u ovim ustanovama.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije danas je zasedao Krizni štab koji je odlučio da sve postojeće mere ostanu na snazi.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je nakon sednice Kriznog štaba da je to telo preporučilo i da učenici koji pohađaju onlajn nastavu mogu da idu u školu samo na ocenjivanje i da građani Srbije i strani državljani koji ne moraju u karantin prilikom ulaska u zemlju ukoliko su kompletno vakcinisani vakcinama iz Srbije.

Gojković je istakao da se nije rezgovaralo o popuštanju mera i da i dalje imamo veliki broj novozaraženih.

„Taj broj se svakodnevno povećava, ali je povećanje minimilano u odnosu na svaki prethodni dan. Postojeće mere su doprinele tome da nemamo nagli eksponencijalni rast i potrebno je da nastavimo sa ovim što smo radili do sada“, rekao je Gojković.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji je najveći zagovornik ublažavanja mera, rekao je da Beograd nije zadovoljan jer do popuštanja mera nije došlo i da će sačekati ponedeljak i tada tražiti da se o ovom predlogu raspravlja.

„Pitanje otvaranja ugostiteljskih objekata i tržnih centara postavićemo u ponedeljak. Jer moja obaveza je da se borim za radna mesta ljudi“, napisao je Vesić na društvenoj mreži Fejsbuk.

On je naveo da je premijerka Ana Brnabić na početku sednice Kriznog štaba rekla da se danas neće raspravljati ni o popuštanju ni o zaoštravanju mera, te da o tome danas nije bilo rasprave, kao i da je iz medicinski deo Kriznog štaba rekao da će do kraja nedelje doći do smanjenja broja zaraženih i da „moramo da izdržimo do ponedeljka”.

Dodao je da veruje da će do ponedeljka biti bar trećina punoletnih stanovnika Beograda koji su vakcinisani, kao i bar 21 odsto revakcinisanih.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević najavila je da će do nedelje građani bez zakazivanja moći da prime vakcinu AstraZeneka u obe hale Beogradskog sajma i da se narednih dana očekuje početak masovne revakcinacije.

Zdravstveni kapaciteti skoro popunjeni

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da su bolnički kapaciteti trenutno popunjeni 90 odsto, ali da zdravstveni sistem za sada uspeva da sve kovid pozitivne pacijente, kojima je potrebno bolničko lečenje, hospitalizuje.

Lončar je novinarima posle sastankom sa crnogorskom koleginicom Jelenom Borovinić Bojović, rekao da imamo ozbiljan problem sa britanskim sojem koji se mnogo brže širi i njegove koncentracije u vazduhu su mnogo veće, izaziva teže kliničke slike, pa je sve više zaraženih mladih ljudi.

Direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukićević izjavila je danas da sa više od pet hiljada novozaraženih koronavirusom svakog dana, zdravstveni sistem trpi ogroman pritisak, da su kapaciteti skoro popunjeni, a lekari ulažu nadljudske napore.

Ona je naglasila za RTS da je kovid bolnica u Batajnici gotovo na maksimumu svojih kapaciteta.

„Na lečenju se nalazi ukupno 900 pacijanata od kojih je 800 na poluintenzivnoj nezi, dok je preostalih 100 u jedinici intenzivnog lečenja, od kojih je 60 na respiratoru“, rekla je ona.

Ističući da je prethodna noć u bolnici bila izuzetno teška sa 80 prijema i skoro isto toliko otpusta, dodala je da je uočen rast prijema bolesnika sa teškom kliničkom slikom, koji se podjednako beleži i kod žena i muškaraca.

Prema njenim rečima, više od 40 odsto slučajeva zaraze otpada na britanski soj.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article