Koronavirusom u Srbiji u poslednja 24 časa zaraženo 7.606 ljudi, preminula 51 osoba

U Srbiji je u poslednja 24 sata preminula 51 osoba dok je koronavirus registrovan kod 7.606 ljudi od 21.569 testiranih uzoraka.

Beogradske ulice tokom epidemije koronavirusa, novembar 2020. Foto: Srđan Ilić
Beogradske ulice tokom epidemije koronavirusa, novembar 2020. Foto: Srđan Ilić

Kako je saopšteno na sajtu covid19.rs, u bolnicama su smeštena 6.722 pacijenta, a njih 243 je na respiratoru.

Od početka epidemije u Srbiji je na koronavirus testirano 1.703.985 uzoraka. Broj registrovanih slučajeva dostigao je 148.2014, a ukupno je preminulo 1.366 ljudi. Procenat smrtnosti sada iznosi 0,92 odsto.

Prema podacima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koronavirus registrovan je kod 811 korisnika i 492 zaposlena u 144 ustanove socijanle zaštite i doma za smeštaj odraslih i starih.

Navodi se da se do sada od posledica oboljevanja oporavilo 1.283 korisnika i 538 zaposlenih u ovim ustanovama.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je ranije danas da je ovo najteži dan za Srbiju od početka epidemije i da je od poslednjeg preseka do jutros od posledica infekcije koronavirusom preminulo 47 ljudi.

Dodao je da je stanje u bolnicama izuzetno teško i da ćemo se ako ne budemo disciplinovani i odgovorni, približavati katastrofalnom scenariju.

Nakon jučerašnje odluke Kriznog štaba da školski raspust počne 21. decembra i da se završi 18. januara i da do tog perioda učenici viših razreda osnovnih škola i srednjoškolci pređu na onlajn nastavu, što je preporučeno i za studente, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije uputila je danas zahtev Kriznom štabu i ministru prosvete Branku Ružiću da na onlajn nastavu pređu i učenici nižih razreda osnovnih škola.

Prelazak svih učenika na onlajn nastavu od ponedeljka, 30. novembra, od premijerke Ane Brnabić, ministra prosvete Branka Ružića i Kriznog štaba zatražili su danas i Sindikat obrazovanja, Sindikat prosvetnih radnika i Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost".

Direktorka Instituta "Batut" Verica Jovanović izjavila je danas da se povećava broj i učestalost pregleda i da veći procenat obolelih od kovida19 zahteva hospitalizaciju i primenu kiseonika.

Prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja Mirsada Đerleka, broj zaraženih, ali i umrlih biće u porastu i narednih sedam do 10 dana.

On je danas upozorio da se u Beogradu više ne registruje polovina od ukupnog broja zaraženih koronavirusom u Srbiji i da je došlo do prelivanja u poslednjih nekoliko dana čime su se javila nova žarišta u Novom Sadu, Kragujevcu, Pančevu i Novom Pazaru.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije Gradski štab za vanredne situacije Novog Sada doneo je Odluku o proglašenju vanredne situacije u tom gradu.

Do proglašenja vanredne situacije moglo bi da dođe i u Pirotu gde je Zavod za javno zdravlje to preporučio lokalnoj samoupravi.

Zbog sve većeg broja hospitalizovanih i popunjavanja bolničkih kapaciteta, na osnovu odluke Ministarstva zdravlja, Specijalna bolnica Merkur u Vrnjačkoj Banji ponovo je počela da prima kovid pozitivne pacijente.

Ova bolnica je tokom proleća već bila u kovid sistemu.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article