Koronavirusom u Srbiji u poslednja 24 časa novozaraženo 1.968 osoba, od posledica infekcije preminulo još 14 pacijenata

U Srbiji je u poslednja 24 časa registrovano još 1.968 novih slučajeva zaraze kovidom-19, od testiranih 11.854. Od posledica infekcije preminulo je 14 oboleih.

Imunizacija vakcinom Fajzer/Biontek na Beogradskom sajmu Foto: Srđan Ilić
Imunizacija vakcinom Fajzer/Biontek na Beogradskom sajmu Foto: Srđan Ilić

Na respiratorima se nalazi 126 pacijenata, a u bolnicama širom Srbije hospitalizovano je 3.987 osoba.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih u Srbiji, virusom korona inficirana su 332 korisnika i 271 zaposleni, saopšteno je danas.

U odnosu na podatke koje je juče objavilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, broj korisnika sa potvrđenom infekcijom manji je za 27, a broj zaposlenih kod kojih je potvrdjeno prisustvo virusa manji je za 15.

Od početka epidemije, izlečena su 4.993 korisnika i 2.104 zaposlena u tim ustanovama.

U Srbiji je do sada više od 508.000 građana primilo prvu dozu vakcine dok je 19.000 i revakcinisamo, rekao je danas direktor Kancelarije za informacione tehnologije i e-Upravu Mihailo Jovanović gostujući na RTS. Želju da se vakciniše izrazilo je blizu milion građana, rekao je.

Na Beogradskom sajmu počela je vakcinacija zaposlenih u gradskim ustanovama socijalne zaštite koji su iskazali interesovanje da prime vakcinu "Sputnjik", a prema rečima gradske sekretarke za socijalnu zaštitu Nataše Stanisavljević danas i sutra će tu vakcinu primiti oko 150 zaposlenih u tim ustanovama.

Danas je održan i sastanak direktora gerontoloških centara sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ministarka Darija Kisić Tepavčević je zahvalila korisnicima tih ustanova na strpljenju i razumevanju za sve preduzete mere, navodeći da su svima pokazali šta znači odgovorno ponašanje u vreme epidemije kovida-19.

Ministarka Kisić Tepavčević rekla je da razume očekivanja korisnika u vezi relaksacije epidemioloških mera, budući da su u gerontološkim centrima i domovima za smeštaj odraslih i starih već duži vremenski period na snazi epidemiološke mere u cilju sprečavanja ulaska virusa korona i zaštite zdravlja korisnika.

Na sastanku se razgovaralo i o procesu vakcinacije u tim ustanovama, mogućnostima za unapređenje njihovog rada, kao i poboljšanja usluga smeštaja i kadrovskih kapaciteta.

Izvor: RTS, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article