Koronavirusom u Srbiji u poslednja 24 časa novozaražene 1.932 osobe, od posledica infekcije preminulo 15 pacijenata

U Srbiji je u poslednja 24 časa registrovano još 1.932 slučaja zaraze koronavirusom, od testiranih 11.960 osoba. Od posledica infekcije preminulo je 15 pacijenata.

Imunizacija vakcinom Fajzer/Biontek na Beogradskom sajmu Foto: Srđan Ilić
Imunizacija vakcinom Fajzer/Biontek na Beogradskom sajmu Foto: Srđan Ilić

U bolnicama širom Srbije nalazi se 4.002 pacijenta, od čega je na respiratoru njih 153.

U ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika i domovima za smeštaj odraslih i starih u Srbiji, prema današanjim podacima na koronavirus su pozitivna 372 korisnika i 301 zaposleni u tim ustanovama.

Prema podacima od utorka, prisustvo koronavirusa bilo je potvrđeno kod kod 400 korisnika i 299 zaposlenih.

Kako je danas saopšteno iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, zaključno sa današnjim danom od kovida-19 izlečeno je ukupno 4.951 korisnik ustanova socijalne zaštite i 2.071 zaposleni u tim ustanovama.

Direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović izjavio je da KBC Bežanijska kosa izlazi iz kovid sistema i da će početi sa radom nakon dezinfekcije – za pet do osam dana.

Stevanović je rekao da je manji broj zaraženih u poslednje vreme, bar u Beogradu, omogućio da se jedna bolnica isključi iz kovid sistema, ali i da je pitanje kada će sledeća bolnica moći da izađe iz kovid režima, jer taj pad nije veliki.

Nastavlja se vakcinacija, Belekspocentar otvoren do utorka

Punkt za imunizaciju u Belekspocentru na Novom Beogradu najkasnije će biti otvoren do utorka, kada će početi uporedo da se sprovode vakcinacija i revakcinacija, izjavio je predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević.

Dodao je da će tu, po jednoj smeni, moći da se vakciniše između 3.000 i 3.500 građana. Naveo je da taj punkt, između ostalog, ima 20 kabina gde će se vršiti lekarski pregledi i 22 kabine gde će se davati vakcina.

Apelovao je građanima da i posle primljene prve doze vakcine poštuju mere, nose zaštitne maske i drže fizičku distancu jer se, dodao je, imunitet dobija desetak dana posle revakcinacije.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da Srbija ni u jednom trenutku nije politizovala pitanje vakcinacije protiv koronavirusa jer su, kako je navela, u pitanju životi građana a ne geopolitika.

"Taj balans i dobra partnerstva pokazali su se korisnim u ova vremena. Dali su nam mogućnost da nabavimo vakcine sa Zapada, kao i od naših prijatelja u Kini i Rusiji", rekla je.

U Srbiji je danas nastavljena vakcinacija na više od 400 punktova, a od danas na Beogradskom sajmu građani mogu da se vakcinišu i Fajzer-Biontekovom vakcinom. Prema poslednjim podacima Vlade, u Srbiji su do sada vakcinisana 495.964 građanina.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je da u Srbiji mogu da se vakcinišu strani državljani koji imaju prebivalište u našoj zemlji.

Kako prenosi RTS, po stopi vakcinacije na milion stanovnika, Srbija je i dalje druga u Evropi, iza Velike Britanije. Iza Srbije su Malta, Danska, Island.

Francuska i Španija su danas izjavile da su spremne za korišćenje ruske vakcine ako je odobri Evropska agencija za lekove.

Izvor: RTS, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article